Samenwerken voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde kankerzorg

Array

Maatwerk voor elke patiënt; dat is het ultieme doel in onderzoek naar behandeling van kanker. Om dit te bereiken is nauwe samenwerking nodig tussen gespecialiseerde centra en topklinische ziekenhuizen. Daarom heeft Isala Oncologisch centrum zich aangesloten bij het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT).Ongeacht het soort kanker kan een tumor zich gedurende de behandeling anders gaan ontwikkelen, met als gevolg dat de behandeling niet goed (meer) werkt.

Hoewel deze ontwikkeling nog niet volledig in kaart is gebracht biedt een gepersonaliseerde behandeling, gebaseerd op de genetische eigenschappen van de tumor van de patiënt, uitkomsten. Hier is grootschalig onderzoek voor nodig.Drie van de grootste kankercentra in Nederland, het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het Erasmus MC Kanker Instituut en het UMC Utrecht, bundelen sinds 2010 hun DNA-gericht kankeronderzoek in het CPCT. Ook verschillende grote niet-academische ziekenhuizen hebben zich inmiddels bij het netwerk aangesloten.

Inzicht in de ontwikkeling van kanker

Isala Oncologisch centrum is één van die betrokken ziekenhuizen. Dit betekent dat oncologiepatiënten in Isala gevraagd kunnen worden voor deelname aan dit belangrijke onderzoek. Jan Willem de Groot, internist-oncoloog en voorzitter van het Researchbureau bij Isala Oncologisch centrum: ‘Deelname aan dit project levert ons inzichten op in de ontwikkeling van kanker en daarmee ook voor de individuele patiënt.’Wanneer een patiënt deelneemt aan dit onderzoek, neemt een radioloog vooraf en tijdens de behandeling een biopt af van de tumor en bloed. Vervolgens onderzoekt de patholoog het weefsel en wordt het opgeslagen in de databank.

De researchverpleegkundige regelt de afname en ontvangt een terugkoppeling met de resultaten. De Groot: ‘Met een specifieke techniek kan de patholoog belangrijke fouten in het DNA van de tumor in kaart brengen. Het onderzoek is bedoeld om kennis te krijgen van tot nu toe onbekende afwijkingen, of van bekende afwijkingen in zeldzame tumoren. Door dit op meerdere momenten te doen tijdens een behandeling, zien wij de cellen veranderen en wat het effect is van de behandeling. Het is voor de patiënt een (extra) belasting, maar wel met de kans dat we zijn of haar behandeling direct kunnen personaliseren.’

Deelname een unieke kans

‘Welk mutatiegedrag zorgt er voor dat een tumor resistent wordt voor onze medicijnen? Daar hopen we antwoorden op te vinden. Ieder betrokken specialisme binnen het Oncologisch centrum ziet deze deelname dan ook als een unieke kans om verder te komen in kankeronderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is intensief en tijdsinvesterend, maar het loont door te verenigen met andere kankercentra in Nederland. Het levert zeer waardevolle informatie op die op termijn een belangrijke bijdrage aan het onderzoek kan leveren en gepersonaliseerde kankerzorg verder kan helpen.’

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen