Geen richtlijn bij poepproblemen

Array
Sophie Kuizenga-Wessel: ‘Functional Defecation Disorders in children – associated comorbidity and advances in management’.

Voor kinderen met poepproblemen bestaan geen richtlijnen voor diagnostiek en behandeling. Dit leidt tot grote verschillen tussen behandelcentra. Dit concludeert Kuizenga-Wessel in haar proefschrift over kinderen met ontlastingsproblemen.
Op dit moment worden er verschillende soorten uitkomstmaten gebruikt om problemen met poepen te meten. Daardoor zijn onderzoeken niet goed met elkaar te vergelijken. Kuizenga-Wessel doet in haar proefschrift een voorstel voor een set uitkomstmaten die gebruikt kan worden in toekomstig onderzoek.

Tot dertig procent van de kinderen wereldwijd heeft op een bepaald moment in het leven last van verstopping (obstipatie). Hoewel de meeste kinderen goed te behandelen zijn, is er een kleine groep die moeilijk behandelbaar is en langdurig klachten houdt. Voor deze patiënten bestaan geen richtlijnen, terwijl die juist cruciaal zijn om de behandeling te optimaliseren. Ook is er meer (multicenter) onderzoek nodig, vindt Kuizenga-Wessel. Verder ontdekte ze dat bij kinderen met ontlastingsproblemen vaker autisme en ADHD voorkomen dan bij andere kinderen. Artsen zouden zich daarvan bewust moeten zijn.
Promotores: prof. dr. M.A. Benninga en prof. dr. C. Di Lorenzo (Ohio State University)
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

Bron: UA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen