Liefdevolle Valentijnsdag voorkomt hartklachten bij vrouwen

Mannen die nog enkele jaren willen genieten van hun vriendin of echtgenote, kunnen met Valentijnsdag maar beter extra lief zijn. De harten van vrouwen die op deze bijzondere dag liefdevol worden verrast met een knuffel of reep pure chocolade krijgen daarvan namelijk een enorme opkikker volgens de Utrechtse cardiologe Janneke Wittekoek.
‘Het verlaagt de stress’, aldus de cardiologe. ‘Vrouwenharten zijn namelijk veel stressgevoeliger dan mannenharten. Bovendien werkt het bloeddrukverlagend, ontstekingremmend in de vaatwanden en zorgt het voor een explosie van antioxidanten en gelukshormonen.’ Op Valentijnsdag presenteert Janneke Wittekoek, haar boek ‘Het Vrouwenhart’, een pleidooi voor betere zorg voor de harten van vrouwen.

Vrouwenhart

Het vrouwenhart wordt op Valentijnsdag weliswaar begeerd, maar in het dagelijks leven vooral ernstig miskend. Elke dag sterven er 59 vrouwen aan hart- en vaatziekten, meer vrouwen dan mannen. ‘Ruim 80% hiervan kan worden voorkomen’, aldus Wittekoek. ‘Vrouwen leuren vaak weken, maanden tot zelfs jaren in het medische circuit met hun ernstige hartklachten. Ze worden niet serieus genomen of herkend door hun huisarts of cardioloog, met als gevolg een hartinfarct of overlijden’.

De Amersfoortse Heleen van Wezep (45) is hier een voorbeeld van. Na een hartinfarct belandde ze niet op de hartbewaking, maar thuis in haar woonkamer. ‘Ik had hartkloppingen, duizelingen, moest enorm transpireren en was erg moe’, vertelt ze. ‘Maar de artsen vonden mijn klachten niet acuut genoeg en ik wist zelf eigenlijk ook niet precies wat er mis met me was. Pas na weken kwamen ze erachter dat het aan mijn hart lag. Intussen was mijn hartspier al onherstelbaar beschadigd en moest ik jaren revalideren.’

Tien jaar

Yvonne Vlasblom (59) uit Breda liep tien jaar rond met hartklachten en zat volgens verschillende cardiologen slechts in de overgang. Ze had last van nachtzweten, vermoeidheid, hartkloppingen en hoge bloeddruk. ‘Ik wist dat er iets niet klopte’, zegt Yvonne. ‘Maar geen cardioloog nam het serieus of wist wat hij er mee aan moest. Pas sinds vorig jaar weet ik door cardiologe Janneke Wittekoek dat de kleine vaten rondom mijn hart verstopt zitten. Ik heb nu andere medicijnen en voel me herboren.’

Wetenschappelijke onderzoeken van het hart zijn tot nu toe slechts gebaseerd op mannen. Onderzoek met vrouwen is ingewikkelder, en dus ook duurder, vanwege de invloed van hormonen. ‘Maar een vrouwenhart geeft bij afwijkingen andere klachten’, aldus Wittekoek. ‘Vrouwen ervaren geen druk op de borst en tijdens een katheterisatie zijn er meestal geen grote afwijkingen te zien in hun kransslagaderen. Hun probleem zit vaak in de kleine bloedvaten (90%) van het hart.’

12 mijoen voor gezondheidsonderzoek

Cardiologe dr. Janneke Wittekoek wil vrouwen, huisartsen en cardiologen voorlichten over de werking van het vrouwenhart, zodat er uiteindelijk minder vrouwen zullen sterven aan hart en vaatziekten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende jaren 12 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar de gezondheid van vrouwen.

Janneke Wittekoek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen