TU Delft meet bewegingen rolstoeltennissers

Array
TU Delft meet bewegingen rolstoeltennissers tijdens ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament

Om de prestatie van een rolstoeltennisser te verbeteren, wil je nauwkeurig weten wat er tijdens een wedstrijd gebeurt. Onderzoekers van de TU Delft gaan daarom de bewegingen van de sportrolstoel van de toppers in het internationale rolstoeltennis vastleggen. Dit doen zij tijdens het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament, van dinsdag 14 t/m zaterdag 18 februari in Rotterdam Ahoy.

Perfecte sportrolstoel

In samenwerking met de Haagse Hogeschool proberen Daan Bregman en promovendus Rienk van der Slikke meer inzicht te krijgen in de interactie tussen atleet en rolstoel. Hiermee proberen zij uiteindelijk ‘de perfecte sportrolstoel’ te ontwikkelen, om tot betere sportprestaties te komen en uiteindelijk het aantal blessures te verminderen.
‘Het onderzoek betreft diverse spelers tijdens het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament. We kunnen specifiek kijken naar hoe iemand over de baan beweegt en dat vergelijken bij verschillende tegenstanders en tussen een gewonnen of verloren punt’, zegt van der Slikke.

Sensoren

‘We maken daarvoor gebruik van een door de TU Delft en de Haagse Hogeschool ontwikkelde methode waarmee we met slechts drie sensoren alle rolstoelbewegingen in kaart kunnen brengen. Twee sensoren bevinden zich op de wielen en één op het frame. De sensoren wegen slechts 22 gram en de speler ondervindt er geen hinder van.’
Met de sensoren worden de snelheden en versnellingen van de spelers gemeten. Daarnaast wordt ook gemeten hoe snel de spelers draaien en hoe ze bewegen over de baan. Deze zogeheten wheelchair mobility performance  wordt vervolgens gekoppeld aan het verloop van een wedstrijd. Door dit te combineren met video analyse, wordt inzichtelijk of er verschillen zijn tussen gewonnen of verloren punten.

Feedback

‘Het optimaliseren van de prestaties is het ultieme doel en met data uit dit onderzoek kan nog gerichter feedback worden gegeven en vastgesteld worden waar de verbeterpunten liggen’, zegt Dennis Sporrel, bondscoach rolstoeltennis van de KNLTB. Door te kijken naar een wedstrijd bestaat al een bepaald beeld, maar door de koppeling van de mobility performance aan het wedstrijdverloop wordt nog beter inzichtelijk wat er daadwerkelijk gebeurt.
Esther Vergeer, toernooidirecteur van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament en winnaar van vier Paralympische gouden medailles: ‘Wij stellen ons toernooi graag open voor de rolstoelmetingen van de TU Delft vanwege het belang voor de Paralympische sport en rolstoeltennis in het bijzonder. We vinden innovatie in de Paralympische sport belangrijk en hopen dat dit onderzoek tot verbeteringen in de sport zal leiden.’

Met dezelfde methode voert de TU Delft momenteel ook onderzoek uit bij rolstoelbasketbal en rolstoelrugby.

Bron: TU Delft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen