Chalice Medical koopt trainingsapparatuur Radboudumc

Array
Kinderarts Tim Antonius ontwerpt ECMO-simulator

Het Engelse bedrijf Chalice Medical heeft de rechten gekocht van een in het Radboudumc ontwikkelde ECMO-simulator. De ECMO is een kunstlong, die wordt gebruikt bij pasgeboren baby’s en kinderen met ernstige ademhalingsproblemen. Medisch personeel kan met de stimulator allerlei (nood)situaties oefenen zonder gebruik van proefdieren.

Een ECMO-apparaat is een medisch apparaat dat de functie van hart en longen tijdelijk kan overnemen. Op die manier worden zieke longen van baby’s en jonge kinderen ontzien, zodat die kunnen herstellen. In Nederland beschikken alleen het Radboudumc en het Erasmus Medisch Centrum over ECMO-apparatuur voor de behandeling van pasgeborenen..

Complexe behandeling trainen

Werken met ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is ingewikkeld en vereist de nodige training voor het hele team. “Tot voor kort was dit eigenlijk alleen maar mogelijk door de ECMO aan te sluiten op een lam”, zegt kinderarts-neonatoloog Tim Antonius. “Dat wilden we eigenlijk niet meer, het riep vaak veel emotionele weerstand op. Enkele jaren geleden besloten we dat het anders moest.”

Van dier naar digitaal

Neonatoloog Antonius ging op zoek naar een technische, digitale oplossing. “Ik programmeer al vanaf mijn achtste, kan printplaatjes bouwen en ben aardig thuis in elektronica, hydraulica en dat soort zaken.” Met pompjes uit een aquariumwinkel, klepjes uit de olie-industrie – besteld via internet – en unieke onderdelen die hij thuis fabriceerde met een 3-D printer, ontwikkelde Antonius een eerste versie. Die versie paste hij voortdurend aan, wat uiteindelijk resulteerde in het systeem dat Chalice Medical heeft gekocht.

Realistisch oefenen

Arno van Heijst, hoofd van de afdeling Neonatologie van het Radboudumc: “Het digitale systeem dat Tim heeft ontworpen, zit ontzettend dicht tegen de werkelijkheid aan. Via het kastje kun je de bloeddruk, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, de hartslag en allerlei andere factoren in de gaten houden. Veel noodsituaties – een ernstige bloeding of luchtbelletjes in het bloed, bijvoorbeeld – kun je zo heel realistisch simuleren. Het systeem geeft nauwkeurig aan wat de gevolgen zijn, wat je beslissing betekent voor het kind dat aan de ECMO ligt. Gaat het fout, dan overlijdt er geen dier of kind. Je kunt de situatie dan opnieuw oefenen om zo tot een beter resultaat te komen.”

Wereldwijd beschikbaar

Het ECMO-systeem van Antonius is een leersysteem, verpakt in een compact apparaat, waarmee mensen – individueel of in een groep – in een veilige omgeving de meest uiteenlopende situaties kunnen oefenen. Dat moet ertoe leiden dat optimaal gereageerd kan worden; ook op situaties die maar zelden voorkomen.
Het in het Radboudumc ontwikkelde apparaat is nu wereldwijd beschikbaar voor elk ziekenhuis dat met ECMO werkt.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen