Goede nazorg voor intensive care-patie?nten

0
1171

Goede nazorg voor intensive care-patiënten
Patiënten die lang op de intensive care hebben gelegen, hebben baat bij nazorg, maar een gestructureerd revalidatietraject voor deze patiënten ontbreekt. Ook is het gebruik van valide screeningsinstrumenten nuttig om in kaart te brengen of patiënten last hebben van het ‘post intensive care syndroom’ (PICS). Dat stelt promovenda Dettling-Ihnenfeldt.

IC-overlevenden

Hoewel mensen om zeer diverse redenen opgenomen worden op een intensive care, heeft een aanzienlijk deel van IC-overlevenden in het jaar na hun opname stoornissen in lichaamsfuncties. Ook ervaren zij beperkingen in het dagelijks leven. Het is lastig om patiënten met PICS vroegtijdig te identificeren, waardoor zij na ontslag van de IC vaak geen optimale zorg ontvangen en lang last kunnen houden van de gevolgen van hun opname. In dit proefschrift is het verloop en de prognose van het functioneel herstel van IC- overlevenden verkend en is onderzocht hoe symptomen van PICS vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

Daniela Dettling-Ihnenfeldt: ‘The Post-Intensive Care Syndrome (PICS): Impact of ICU-stay on functioning and implications for rehabilitation care’.
Promotor: prof. dr. F. Nollet
Co-promotor: dr. M. van der Schaaf
Plaats en tijd: Agnietenkapel,14.00 uur

Bron: AMC