Blaaskanker sneller ontdekt met nieuwe methode

Een nieuwe scopietechniek die het Antonius Ziekenhuis in Sneek sinds kort in huis heeft, stelt urologen in staat om blaaskanker in een vroeg stadium aan het licht te brengen. Met NBI (narrow band imaging) worden tumoren in de blaas eerder zichtbaar dan met de tot nu toe gebruikelijke technieken. De kans dat blaaskanker vroeg ontdekt wordt, neemt zienderogen toe, en daarmee ook de kans op succesvolle behandeling.

Patiënten met blaasklachten, zoals bijvoorbeeld bloed in de urine of veelvuldige blaasontstekingen, kunnen door de huisarts verwezen worden naar een uroloog voor een cystoscopie. Hierbij wordt een dunne, flexibele buis met daarin een camera via de plasbuis ingebracht in de blaas. Als er een kans is op tumoren, kan de uroloog tijdens een scopie nog besluiten de NBI-techniek te gebruiken. De techniek is ter plekke toe te passen, in de scopieruimte op de polikliniek of in de OK, zonder verdere voorbereidingen door de patiënt.

Blaaskanker

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 6000 tot 6500 patiënten per jaar de diagnose blaaskanker. Het aantal patiënten met blaaskanker is het afgelopen decennium met bijna 30 procent toegenomen. Het is de vierde meest voorkomende tumor bij mannen en ook bij vrouwen staat blaaskanker in de top tien.

Bron: Antoniusziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen