Jenny Slatman: meer aandacht voor het lichaam in de gezondheidszorg

Array
Vici-subsidie voor Jenny Slatman: meer aandacht voor het lichaam in de gezondheidszorg
Prof. dr. Jenny Slatman, hoogleraar Medical Humanities, ontvangt anderhalf miljoen euro subsidie van NWO, waarmee ze nader onderzoek gaat doen naar het lichaam in de gezondheidszorg. Omdat het lichaam in de gezondheidszorg vooral gezien wordt als een biologische entiteit, kunnen veel klachten niet in lichamelijke termen worden uitgelegd. Voor lichamelijke klachten worden dan vaak psychologische verklaringen gegeven, en mentale klachten worden steeds vaker als hersenziektes geduid. Slatman wil een bredere kijk op lichamelijkheid ontwikkelen.

Onverklaarde klachten, obesitas en depressie
Slatman is een van de 34 toponderzoekers (12 v, 22 m) aan wie vandaag een Vici-subsidie is toegekend, waarmee NWO investeert in toptalent. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Met de beurs kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen. De groep gaat onderzoek doen naar de betekenis van ‘het lichaam’ in medische praktijken, gerelateerd aan drie grote gezondheidsproblemen in Nederland: somatisch onverklaarde lichamelijke klachten, obesitas en depressie.
Philip Eijlander Diversity Program
Jenny Slatman is een van de drie vrouwelijke hoogleraren die de Tilburg School of Humanities onlangs heeft benoemd in het kader van het Philip Eijlander Diversity Program. Dit programma stelt extra fondsen ter beschikking om getalenteerde vrouwen aan te trekken of te bevorderen tot hoogleraar of universitair hoofddocent. Slatman werd in dat kader per 1 januari 2017 benoemd op de leerstoel Medical Humanities bij het Department of Culture Studies. Het Philip Eijlander Diversity Program (vernoemd naar de oud-rector magnificus prof. dr. Philip Eijlander) heeft tot doel de sterke ondervertegenwoordiging van vrouwen op hoge posities aan te pakken.
Filosofe Jenny Slatman (1969) werkte van 2010-2016 als universitair hoofddocent aan Maastricht University, waar ze de onderzoeksgroep Bodily Integrity of Blemished Bodies leidde. Van 2004-2010 was ze ook al verbonden aan Tilburg University, als universitair docent bij het departement Filosofie.

Bron: Universiteit Tilburg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen