Patiënt kan bij VUmc sneller herstellen dankzij nieuwe technologie op hybride operatiekamers

Array

Als eerste ziekenhuis ter wereld opent VUmc vandaag twee nieuwe hybride OK’s die zijn uitgerust met ‘Azurion’, de nieuwste medische interventietechnologie van Philips. Hierdoor hoeft tijdens een operatie niet meer gesneden te worden in het lichaam, maar gebeurt een ingreep aan vaten en organen via kleine gaatjes in de huid. Voor de patiënt is dit veel minder belastend. Daardoor is een sneller herstel mogelijk.

Met de software van ‘Azurion’ kunnen artsen van verschillende specialismen samen met de nieuwste beeld gestuurde technieken sneller, veiliger en nauwkeuriger opereren. Zo kunnen zij tijdens de ingreep oude beelden, zoals CT-scans, direct vergelijken met nieuwe beelden, die real life over het lichaam heenkomen.

Nieuwe behandelmethoden

Met behulp van ‘Azurion’ opereren artsen van VUmc vaten en organen via zeer dunne naalden (variërend qua dikte van een breinaald tot een speld). Hierbij is minder contrastvloeistof en straling nodig. Daardoor daalt het risico op bijvoorbeeld nierschade bij de patiënt. Omdat de nieuwe behandelmethoden minder ingrijpend zijn dan traditionele operaties kunnen patiënten sneller herstellen.

De nieuwe OK’s zijn hybride: tijdens de ingreep kunnen artsen zo nodig, zonder de patiënt te verplaatsen, switchen naar de traditionele aanpak, waarbij in het lichaam wordt gesneden. Deze hybride operatiekamers maken deel uit van het moderne VUmc OK-complex, dat nu bestaat uit 19 operatiekamers (3 meer dan voorheen). De moderne software op de nieuwe OK’s levert intuïtieve gebruiksvriendelijke interfaces, waardoor de volle aandacht van de artsen gaat naar de patiënt en niet op het gebruik van de apparatuur hoeft te zijn gericht.

Hybride OK’s

In een commentaar zegt Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van VUmc: ‘Met onze nieuwe hybride OK’s kunnen we de kwaliteit én veiligheid van de zorg voor onze patiënten verder verhogen. We blijven, samen met anderen, voortdurend investeren in innovatie, om de gezondheidszorg elke dag te verbeteren. Een gunstig neveneffect van de nieuwe hybride OK’s is, dat de patiënt minder risico loopt op ongewenste bijwerkingen van grote ingrepen.’

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen