Online cursus Co-patiënt in ontwikkeling

0
950
Mensen die slecht of ingewikkeld nieuws verwachten van een arts, nemen al vaak iemand mee de spreekkamer in, want ,,twee horen meer dan één”. Toch valt dat nog weleens tegen. Met de emotionele ondersteuning van de zieken zit het meestal wel goed, maar de begeleiders zouden inhoudelijk meer kunnen betekenen bij zo’n gesprek.

Stichting ZoBeter ontwierp de minicursus op basis van haar ‘methode Co-patiënt’, een ondersteuningsmethode die wij i.s.m. Zilveren Kruis in o.a. het Erasmus MC in Rotterdam hebben getest met Co-patiëntvrijwilligers en ernstig zieke patiënten. Het positieve resultaat was aanleiding voor een oproep uit de Tweede Kamer om dit gedachtegoed breder in te zetten. (ca. 60 sec. fragment) https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/het-wetsvoorstel-vaststelling-van-de-begrotingsstaten-van-het-ministerie-van?start=5940 .
Co-patient
Je kunt je voorbereiden, bijvoorbeeld door middel van een korte online cursus ‘Co-patiënt’ waarmee je onder meer slimme vragen kunt leren te stellen. Niet alleen de zieke heeft wat aan de Co-patiënt, ook de zorg kan er doelmatiger door worden. Het kan leiden tot betere spreekkamergesprekken, minder twijfels, gezamenlijke besluitvorming met artsen over de behandelkeuzes, navolging van behandeladviezen en een sneller herstel van patiënten.
De stichting hoopt ook dat mensen voor Co-patiënt willen ‘leren’ om vreemden te begeleiden, omdat sommige mensen niemand hebben om mee te nemen.
Vorig artikelVoorzorgsmaatregel bij onderzoek contrastvloeistof overbodig
Volgend artikelPsychosociale klachten bij hartziekten vrouwen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.