Online cursus Co-patiënt in ontwikkeling

Array
Mensen die slecht of ingewikkeld nieuws verwachten van een arts, nemen al vaak iemand mee de spreekkamer in, want ,,twee horen meer dan één”. Toch valt dat nog weleens tegen. Met de emotionele ondersteuning van de zieken zit het meestal wel goed, maar de begeleiders zouden inhoudelijk meer kunnen betekenen bij zo’n gesprek.

Stichting ZoBeter ontwierp de minicursus op basis van haar ‘methode Co-patiënt’, een ondersteuningsmethode die wij i.s.m. Zilveren Kruis in o.a. het Erasmus MC in Rotterdam hebben getest met Co-patiëntvrijwilligers en ernstig zieke patiënten. Het positieve resultaat was aanleiding voor een oproep uit de Tweede Kamer om dit gedachtegoed breder in te zetten. (ca. 60 sec. fragment) https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/het-wetsvoorstel-vaststelling-van-de-begrotingsstaten-van-het-ministerie-van?start=5940 .
Co-patient
Je kunt je voorbereiden, bijvoorbeeld door middel van een korte online cursus ‘Co-patiënt’ waarmee je onder meer slimme vragen kunt leren te stellen. Niet alleen de zieke heeft wat aan de Co-patiënt, ook de zorg kan er doelmatiger door worden. Het kan leiden tot betere spreekkamergesprekken, minder twijfels, gezamenlijke besluitvorming met artsen over de behandelkeuzes, navolging van behandeladviezen en een sneller herstel van patiënten.
De stichting hoopt ook dat mensen voor Co-patiënt willen ‘leren’ om vreemden te begeleiden, omdat sommige mensen niemand hebben om mee te nemen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen