Waarborg maatwerk bij centrale zorginkoop

0
511
Het centraal inkopen van geneesmiddelen door ziekenhuizen is een goede ontwikkeling, mits patiënten en artsen kunnen blijven kiezen voor de beste medicijnen. Dat vindt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

De Vereniging reageert hiermee op het bericht in Het Financieele Dagblad (FD) van 20 februari dat universitair medische centra (umc’s) de inkoop van dure geneesmiddelen centraal gaan organiseren. Er zijn mogelijke voordelen wanneer partijen samen optrekken in de onderhandelingen met geneesmiddelenleveranciers. Inkoopcombinaties kunnen leiden tot meer volume waardoor het ook voor de aanbieder van medicijnen aantrekkelijk is om een scherpere prijs neer te leggen.

Maatwerk

Er bestaat een grote diversiteit aan patiëntgroepen en medicijnen, waardoor een centrale inkoop in de praktijk soms lastig kan zijn. De Vereniging is van mening dat er altijd ruimte moet zijn voor maatwerk, met name rond zeer specifieke geneesmiddelen voor kleine patiëntgroepen. Patiënten moeten altijd beschikken over de beste geneesmiddelen die zij nodig hebben en artsen moeten te allen tijde het middel kunnen voorschrijven dat zij noodzakelijk achten. Behandelaars moeten de mogelijkheid houden om te kiezen voor de beste geneesmiddelen, wat niet altijd per se de goedkoopste medicijnen hoeven te zijn.

Betaalbare zorg

Geneesmiddelenbedrijven streven met andere partijen naar een duurzame, betaalbare zorg en doen dat onder meer door een open en eerlijke dialoog. Verantwoorde contracten horen daar bij en zouden altijd ondersteunend moeten zijn aan de kwaliteit en toegankelijkheid van geneesmiddelen voor de patiënt. De vraag of afspraken met een individueel ziekenhuis of via inkoopcombinaties tot stand komen, is hierbij van ondergeschikt belang.

FD Bericht Centrale inkoop ziekenhuizen dure geneesmiddelen

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Vorig artikelStaatssecretaris Van Rijn opent pgb-congres op 30 maart
Volgend artikelOpnieuw NIAZ-accreditatie voor Scheper van Treant
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.