Jonge beroerte werkt lang door

Array
Lange termijn risico op vaatziekten en epilepsie

Steeds meer jonge mensen krijgen een beroerte (een transient ischemic attack (TIA), herseninfarct of hersenbloeding). Arts en onderzoekster Renate Arntz van het Radboudumc onderzocht het lange termijn risico op complicaties na het doormaken van een beroerte op jonge leeftijd (18 – 50 jaar). Epilepsie komt veel voor bij deze groep patiënten en heeft langdurige gevolgen. Ook bestaat er een levenslang verhoogd risico op nieuwe hart- en vaatziekten. Arntz promoveerde op 16 februari op haar onderzoek.

Het aantal mensen dat op jonge leeftijd (18 – 50 jaar) een beroerte krijgt, neemt de laatste jaren toe. Dit lijkt vooral te komen door het meer voorkomen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken en hoge bloeddruk. Juist voor jonge patiënten, die dikwijls werken, jonge gezinnen hebben en over het algemeen nog een heel leven voor zich hebben, is kennis over de eventuele lange termijn gevolgen belangrijk. Hier is echter weinig over bekend.

Epilepsie veelvoorkomend na beroerte op jonge leeftijd

Renate Arntz laat zien dat epilepsie een veelvoorkomende complicatie is na een beroerte op jonge leeftijd. Ook is het ontwikkelen van epilepsie geassocieerd met een slechter (cognitief) functioneren en een hoger overlijdensrisico. De aard van de beroerte speelt daarbij ook een rol. ´Patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct hebben vier keer meer risico op epilepsie dan patiënten met een TIA. Ook bestaat er een associatie tussen de ernst van de beroerte en het ontstaan van epilepsie‘, concludeert Arntz.

Levenslang verhoogd risico op vaatziekten

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Arntz dat mensen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen, levenslang een verhoogd risico houden op het ontstaan van nieuwe hart- en vaatziekten, vooral patiënten met klassieke risicofactoren zoals roken, een hoge bloeddruk of overgewicht. Arntz laat zien dat veel van deze patiënten wel meer dan tien jaar eerder in hun leven dezelfde beschadigingen hebben aan de kleine bloedvaten in de hersenen dan gezonde controle personen.

FUTURE- onderzoek

De resultaten uit haar proefschrift zijn gebaseerd op de FUTURE- studie. Dit is een uniek prospectief onderzoek in het Radboudumc naar de oorzaken en lange termijn gevolgen van patiënten die op jongere leeftijd een TIA, herseninfarct of hersenbloeding doormaken. In dit onderzoek zijn ruim 1000 patiënten geïncludeerd die gemiddeld 10 jaar gevolgd zijn. Naast het beter kunnen informeren van patiënten over hun ziektebeloop, zijn deze inzichten ook bruikbaar voor mogelijk toekomstig onderzoek naar het voorkómen van complicaties.

Bron: Radboudumc
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen