Vaccin tegen terugkeer huidkanker

Array
Eerste resultaten zijn veelbelovend

Een vaccin dat de kans op de terugkeer van huidkanker verkleint kan veilig worden toegediend en toont veelbelovende resultaten bij patiënten in stadium III van de ziekte. Dat concludeert onderzoeker Steve Boudewijns van het Radboudumc in zijn onderzoek waar hij 8 maart op hoopt te promoveren.Bij huidkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lymfeklieren, worden de lymfeklieren operatief verwijderd. Na een geslaagde operatie blijft de kans echter bestaan dat er nieuwe huidtumoren ontstaan. Deze kans verkleint door bestraling van het geopereerde gebied. Bestraling kan echter niet voorkomen dat de tumor terugkeert op andere plekken in het lichaam. Een alternatief hiervoor is een binnen het Radboudumc ontwikkelde immuuntherapie met dendritische cellen.

Dendritische celtherapie

Dendritische cellen zijn onderdelen van het afweersysteem die als een soort wegwijzers werken. Ze halen eiwitonderdelen van kankercellen af en brengen die naar andere afweercellen. De afweercellen krijgen hiermee informatie over welke cellen ze op moeten ruimen. Het is mogelijk om dendritische cellen van patiënten af te nemen en deze in het laboratorium op te laden met tumoreiwitten en te activeren. Na teruggave aan de patiënt is het afweersysteem direct in staat de tumorcellen aan te vallen. Het grote voordeel van deze therapie is dat deze door heel het lichaam tumorcellen aanvalt en dat de bijwerkingen voor de patiënt minimaal zijn.

Veilig en effectief

Boudewijns keek specifiek naar de behandeling van patiënten met een stadium III en IV melanoom die zeer recent een lymfeklieroperatie hebben gehad. Stadium III en IV houdt in dat er respectievelijk regionale uitzaaiingen en uitzaaiingen op afstand zijn. Hij concludeert dat de vaccinatie effectiever is bij stadium III patiënten dan bij stadium IV patiënten en dat de afweerreactie vergroot wordt als patiënten meerdere vaccinaties krijgen. Ook onderzocht hij de bijwerkingen van het vaccin. Boudewijns: “Het vaccin is veilig in gebruik. De meest voorkomende bijwerkingen zijn milde griepachtige verschijnselen. Dat maakt het vaccin een ideale kandidaat voor een combinatiebehandeling met andere vormen van immuuntherapie.”

Grote studie

Eind 2016 is vanuit de afdelingen Tumorimmunologie en Medische Oncologie van het Radboudumc een grote vervolgstudie gestart met dendritische cel vaccinatie bij stadium III melanoompatiënten om definitief uitsluitsel te geven over de effectiviteit van de behandeling. Deze studie zal ook gaan lopen in het NKI, VUmc, Erasmus MC en Isala. Het onderzoek duurt tot 2021 en wordt in die periode voor 20 miljoen euro vergoed vanuit de basisverzekering.

Patiënten kunnen voor meer informatie over de dendritische celvaccinatie bij melanoom contact opnemen met mindstudie.til at radboudumc.nl

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen