“Waarom zijn er zo veel tienermoeders in ontwikkelingslanden?”

Array

Belgische minister De Croo lanceert e-tutorial Body & Rights – seksuele en reproductieve gezondheid en rechten  via unieke e-tutorial die makkelijk en op eigen snelheid doet bijleren. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft aan de vooravond van de internationale conferentie She Decides in Brussel Body & Rights gelanceerd. Dat is een tweetalige website met een e-tutorial over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Sensoa ontwikkelde Body & Rights in opdracht van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Be-Cause Health, het Belgische platform voor internationale gezondheid. De gratis tool richt zich in eerste instantie tot Belgische diplomaten en iedereen die actief is in het Belgisch ontwikkelingsbeleid, maar is ook gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Via interactieve videomodules gevolgd door meerkeuzevragen op bodyandrights.be kan iedereen zich op korte tijd inwerken in diverse thema’s. In de e-tutorial komt een brede waaier van thema’s in het domein van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid aan bod: veilig moederschap, seksueel geweld, kindhuwelijken, vrouwelijke genitale verminking, hiv, soa, gezinsplanning en seksuele rechten.

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondersteunt het initiatief: “Deze tool draagt bij tot één van de belangrijke prioriteiten van mijn beleid: het promoten van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Dankzij ‘Body & Rights’ zullen alle stakeholders van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en het Belgische buitenlandse beleid online kunnen bijscholen over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Dat is belangrijk want op die manier kunnen ze die thema’s nog beter aan bod brengen in ontwikkelingsprogramma’s op het terrein.

Morgen vindt op initiatief van vicepremier De Croo in Brussel de internationale conferentie ‘She Decides’ plaats. De conferentie, mede georganiseerd door Nederland, Denemarken en Zweden, vraagt aandacht voor de rechten van meisjes en vrouwen, en in het bijzonder hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Gelijkgezinde landen, ngo’s en internationale organisaties zullen er hun steun toezeggen aan organisaties die inzetten op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Voor wie en waarom?

Welke maatschappelijke voordelen biedt vrijwillige toegang tot gezinsplanning? Hoe breng je rechten van holebi’s ter sprake in een land waar seksuele minderheden worden gecriminaliseerd? Waarom komt genitale verminking op zo’n grote schaal voor? Door het volgen van de e-tutorial ‘Body & Rights’ krijgt je op deze en tientallen andere vragen een antwoord.

De gratis toegankelijke e-tutorial werd ontwikkeld voor diplomaten, medewerkers van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het Belgisch ontwikkelingsagentschap BTC, ngo’s en alle andere actoren die actief zijn in ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse beleid. Eigenlijk is de website interessant voor iedereen die wil bijleren over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd.

7 modules en 34 presentatievideo’s

‘Body & Rights’ bestaat uit 7 modules die elk 20 minuten tot een half uur duren. Elke module beslaat één overkoepelend thema. Aan de hand van presentatievideo’s (NL/FR) brengt de e-tutorial verschillende aspecten van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in beeld. Foto’s, video’s en infografieken illustreren de leerinhouden en maken het geheel visueel aantrekkelijk. De presentaties worden afgewisseld met meerkeuzevragen die de interactie met de cursist bevorderen.

Laagdrempelige en gebruiksvriendelijke tool

Bij de ontwikkeling van de website stond de ervaring van de cursist centraal. Het resultaat is een gebruiksvriendelijke, intuïtieve en grafisch aantrekkelijke tool met een eenvoudige leercurve. Dankzij de user interface vinden cursisten intuïtief hun weg in het geheel. De gebruikers volgen de modules waar en wanneer ze willen, op een PC, een tablet of smartphone. De gebruiker kan op elk moment beslissen om de e-tutorial te onderbreken en later de draad weer op te pikken, en een tijdsbalk houdt de voortgang van de gebruiker bij.

Gecertifieerd expert

Naast de speciaal voor het project ontwikkelde video’s, werden ook video’s van VN-organisaties, International Planned Parenthood Federation (IPPF) en andere internationale NGO’s geïntegreerd. Wie de e-tutorial volledig volgt krijgt een certificaat dat wordt ondersteund door Sensoa, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Be-Cause Health en de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Het project werd begeleid door een externe stuurgroep met vertegenwoordigers van de FOD Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, Be-cause Health netwerk, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, ICRH / UGent en Sensoa.

Praktisch
  • Toegang tot bodyandrights.be: eerst registreren met je e-mailadres, daarna inloggen

Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde / Be-Cause Health

Recente artikelen