GSK en Sanofi zijn het meest bezig beschikbaar houden van bestaande vaccins

Array

Onlangs is de Access to Vaccines Index voor de eerste keer gepubliceerd. Deze index geeft een gedetailleerd overzicht van wat vaccinproducenten doen om de vaccinatiegraad te verbeteren. De index laat grote verschillen zien in de manieren waarop vaccinontwikkelaars en -fabrikanten meer toegang tot vaccins creëren voor mensen in lage- en middeninkomenslanden. Vaccins behoren tot de meest krachtige en kosteneffectieve gezondheidszorginterventies die we kennen,zo blijkt uit een artikel op Geneesmiddel & Debat.

Access to Vaccines Index

De Access to Vaccines Index meet bedrijfsactiviteiten voor 69 ziektes die de hoogste prioriteit hebben: 44 ziektes waarvoor nog geen vaccin ??op de markt is, zoals lepra en HIV. En 25 ziektes waar wel vaccins voor bestaan, maar waarbij beschikbaarheid een probleem is. De index kijkt naar 107 lage- en middeninkomenslanden waar vaccins het meest nodig zijn. De drie onderzoeksgebieden van de Index zijn:

  • Onderzoek & ontwikkeling (R&D)
  • Prijsstelling en registratie
  • Productie & voorraadbeheer van vaccins

GSK en Sanofi staat bovenaan de Access to Vaccines Index. De inspanningen van Sanofi in onderzoek & ontwikkeling (R&D) en productie & voorraadbeheer van vaccins zijn het resultaat van de toppositie in de Index first Access to Vaccines

R&D pijplijn

De onderzoekers van de nieuwe ‘vaccins-index’  geven aan dat er momenteel 90 vaccinprojecten voor ziektes met hoge prioriteit lopen. Hieronder zijn tientallen vaccins die voor het eerst op de markt komen, zoals voor Ebola en een aantal dodelijke bacteriële infecties. Als deze vaccins succesvol zijn, kunnen ze van doorslaggevend belang zijn voor de aanpak van antibioticaresistentie.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

In vergelijk tot andere farmaceutische bedrijven zetten GSK, Johnson & Johnson, MSD en Sanofi zich meer in voor het verbeteren van hun voorraadbeheer. Dit betekent onder andere dat de bedrijven hun productie kunnen opschalen als dat nodig is. Daarnaast hebben deze vier bedrijven  beloofd om aanwezig te blijven in markten waar weinig of geen andere leveranciers actief zijn, en/of om eventuele vermindering van het aanbod van tevoren aan te kondigen bij belanghebbenden uit de markt.

De Access to Vaccines Index is een onafhankelijk initiatief van de in Nederland gevestigde Access to Medicine Foundation. Sinds 2008 publiceert de stichting ook iedere twee jaar de Access to Medicine Index.

Bron: Geneesmiddel & Debat

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen