Nationale Zorginnovatieprijs 2017 gewonnen door Umenz

0
1004
Umenz heeft de Nationale Zorginnovatieprijs 2017 gewonnen. De Nationale Zorginnovatieprijs is een jaarlijks terugkerend initiatief om scale-ups in de zorg- en welzijnssector te steunen. De Stichting Zorginnovatie Nederland en haar partners hebben dit jaar uit meer dan honderd inzendingen tien nominaties geselecteerd. De uitreiking vond vandaag plaats tijdens de slotshow op het Health Valley Event 2017 in het CineMec Nijmegen. Umenz ontvangt een bedrag van €15.000, om te investeren in verdere opschaling van zijn innovatie.

In totaal werden bijna 4.500 stemmen uitgebracht. Umenz kreeg 24 procent van de stemmen. De nummers twee en drie waren A-view en Qbi met respectievelijk 17 en 14 procent van de stemmen.

Een app die patiënten verbindt met al zijn zorgverleners

De Umenz app verbindt de zorgconsument met al zijn zorgverleners en biedt overzicht, ondersteuning, begeleiding, signalering, registratie en consultatie bij al zijn behandelingen. De app heeft toegang tot een grote bibliotheek van medische animaties en instructievideo’s voor het informeren, coachen en begeleiden van patiënten. Door het gebruik van de app is de patiënt continu in contact met de zorgverlener.

“De Umenz app is geschikt voor patiënten met een chronische aandoening en bij gebruik van nieuwe geneesmiddelen”, aldus Pieter – Joep Huige van Umenz. “Maar bijvoorbeeld ook voor mensen die gezonder willen leven. Zorgverleners kunnen hun patiënten intensief begeleiden, coachen, ondersteunen en monitoren. Door het gebruik van de app hebben patiënten meer regie over hun eigen zorg en staan ze in direct contact met hun zorgverlener of apotheker.” Collega Markus Konings in reactie op de het ontvangen van de prijs: “Het mooiste is dat we iedere dag zo hard vechten om de zorgverlener in contact te brengen met de patiënt, en de patiënt heeft vandaag gewonnen.”

Bevorderen therapietrouw en effectiviteit
“Met de prijs wil initiatiefnemer Stichting Zorginnovatie Nederland innovatieve bedrijven een steun in de rug geven”, zegt Gelle Klein Ikkink, programmadirecteur Innovatie en Zorgvernieuwing bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit jaar meldden 109  innovaties zich aan voor de prijs. De inzendingen zijn beoordeeld op haalbaarheid, (internationale) schaalbaarheid en de mate waarin de innovatie waarde toevoegt aan de kwaliteit en de efficiency van zorg. “We zijn onder de indruk van het recordaantal aanmeldingen en vooral van de kwaliteit van de inzendingen. En winnaar Umenz is een innovatie die bijdraagt aan zelfredzaamheid, het bevorderen van communicatie tussen zorgverlener en patiënt en zo therapietrouw en effectiviteit”, aldus Klein Ikkink.

Fotobijschrift
Markus Konings, Piet van der Wal en Pieter-Joep Huige van Umenz ontvangen de Nationale Zorginnovatieprijs uit handen van Dr. Jeroen Maas (Amsterdam Economic Board) en Gelle Klein Ikkink (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
 
Bron: Stichting Zorginnovatie Nederland & Health Valley