Bewustzijn belang informatiebeveiliging zorg neemt toe

Array
Zorgorganisaties zelf verantwoordelijk voor aantonen conformiteit

Informatie en communicatie zijn in de zorg van levensbelang. Zorgaanbieders en patiënten gebruiken steeds vaker elektronische middelen om met elkaar te communiceren en informatie te delen. Het veilig afschermen van vertrouwelijke patiëntinformatie tegen onbevoegde inzage is de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder.

De norm NEN 7510 biedt een handvat voor het inrichten van een adequaat ICT-systeem en geeft richting aan de organisatie en het menselijk handelen op het gebied van informatiebeveiliging. Organisaties moeten ‘aantoonbaar’ maken dat ze hun informatiebeveiliging goed geregeld hebben. Dat kan bijvoorbeeld met een NEN 7510 certificaat.

 Informatiebeveiliging

“De roep om aantoonbaar te maken dat zorgorganisaties hun informatiebeveiliging op orde hebben, wordt steeds groter,” vertelt Harriëtte van der Sar, accountmanager Zorg en Welzijn bij DEKRA. “Met de grote veranderingen die de afgelopen jaren plaats hebben gevonden binnen de sector, zoals de komst van het Elektronisch Patiëntendossier en nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van het melden van datalekken en privacy van persoonsgegevens, is dat niet verwonderlijk. Maar uiteindelijk blijft het menselijk handelen dat cruciaal is in deze context.”

Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor hun data, ook al regelen externe deskundigen de IT. Patiëntgegevens bevatten veel zeer persoonlijke informatie en moeten daarom uiterst zorgvuldig beheerd worden. Bewustzijn rondom het belang van aantoonbare informatiebeveiliging is daarom essentieel. Ook met het oog op de nieuwe Europese privacyverordening (EPV) die in 2018 ingaat.

DEKRA

DEKRA fungeert als integrale dienstverlener en begeleidt organisaties naar NEN 7510-certificering, ook in combinatie met HKZ of ISO 9001. Meer informatie kunt u ook vinden via www.dekra-certification.nl/nl/gezondheidszorg.

Bron: DEKRA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen