Eerste diabetespatiënten in Nederland krijgen onderhuidse langetermijn glucosesensor

Array

Afgelopen week is bij drie mensen met diabetes voor het eerst in Nederland de Eversense onderhuidse glucosesensor geïmplanteerd. Het nieuwe Eversense CGM systeem is op dit moment de enige implanteerbare sensor die continu glucose meet (CGM). De sensor meet tot 90 dagen lang glucosewaarden. Het systeem wordt in eerste instantie in twee behandelcentra aan een klein aantal mensen met diabetes aangeboden. Het Eversense CGM systeem wordt in Nederland op de markt gebracht door Roche Diabetes Care.

Donderdag 9 maart is in Nederland de sensor met een kleine ingreep onder de huid van de bovenarm bij de drie patiënten ingebracht. De sensor communiceert met een oplaadbare en afneembare zender die op de bovenarm wordt gedragen. Glucosegegevens en -trends zijn af te lezen met behulp van de Eversense app op een smartphone. Daarnaast geven zowel de zender als de smartphone app een signaal af wanneer de glucosespiegel te hoog of te laag is. Dankzij deze mogelijkheden hebben mensen met diabetes 24 uur per dag realtime inzicht in de glucosespiegel en kunnen o.a. nachtelijke hypo’s beter worden herkend.

Het Eversense CGM systeem van Senseonics biedt tot 90 dagen inzicht in glucosewaarden, zonder de noodzaak om de sensor wekelijks te vervangen of om een extra ontvanger te gebruiken. Ter vergelijking: de niet-implanteerbare CGM systemen die momenteel op de markt zijn, kunnen 7 dagen controleren. Continue glucosemonitoring helpt mensen met diabetes om beter en met meer zelfvertrouwen om te gaan met hun diabetes. Het unieke onderhuidse Eversense CGM systeem geeft ze bovendien meer flexibiliteit en discretie.

Over CGM

De continue controle van glucose wordt als een van de belangrijkste doorbraken in diabetesmanagement gezien van de afgelopen jaren. Mensen met diabetes die insuline gebruiken, krijgen hiermee belangrijke aanvullende informatie, waarmee zij tot een optimale glykemische regulering kunnen komen en waardoor ook het risico op zowel ernstige hypo- en hyperglykemie kan worden verkleind. CGM systemen lezen regelmatig de glucosespiegel via een kleine sensor die onder de huid wordt ingebracht en die de glucose meet in het interstitieel vocht. Het voordeel van CGM is dat het gedurende de dag realtime praktisch inzicht geeft in patronen en trends in de glucosespiegel. CGM systemen kunnen zo worden geprogrammeerd dat de gebruiker wordt gewaarschuwd als zijn/haar glucosespiegel te laag of te hoog is.

Bron: Roche

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen