Diagnostiek voor stemmingstoornissen

Array

Maaike Rive: ‘Bipolar or unipolar? A brainteasing question’.
Personen met een unipolaire stoornis (“gewone” depressie) of een bipolaire stoornis (stemmingsstoornis met afwisselend optreden van manische en depressieve perioden) vertonen verschillen in hersenactiviteit tijdens emotieregulatie en planning. Ook de morfologie van de hersenen verschilt. Dit geldt zowel tijdens een depressie als tijdens remissie.
Dat stelt Rive in haar promotieonderzoek waarbij ze heeft getracht om met MRI-scans van de hersenen een onderscheid te maken tussen een unipolaire en een bipolaire depressie. Het doel is de diagnostiek te verbeteren. Ze heeft haar onderzoek uitgevoerd bij patie?nten die op dat moment geen medicijnen slikten.

Morfologie

Ze constateert dat tijdens een depressie met bijna 70 procent nauwkeurigheid kan worden voorspeld of iemand een uni- of bipolaire diagnose heeft, op basis van hersenactiviteit tijdens rust en van morfologie van de hersenen. Dit lukte niet goed bij proefpersonen in remissie.
Bij depressieve patiënten is het onderscheid tussen een bipolaire en unipolaire variant vaak onduidelijk. De varianten worden verschillend behandeld, en verkeerde behandeling kan grote gevolgen hebben voor het herstel.

Promotores: prof. dr. A.H. Schene en prof. dr. D.J. Veltman
Co-promotor: dr. H.G. Ruhe?
Plaats en tijd: 16 maart Agnietenkapel,10.00 uur
Bron: AMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen