Nachtelijke wc-bezoek belangrijkste oorzaak van slechte nachtrust

0
1413
17 maart World Sleep Day

Nycturie, het verschijnsel dat mensen meer dan één keer per nacht wakker worden omdat ze moeten plassen, verstoort de slaap van één op de drie volwassenen boven de 30 en van twee op de drie volwassenen boven de 65 [i] Meer dan 80% van de mensen die klagen over een verstoorde nachtrust meldt dat nycturie de voornaamste oorzaak is dat ze midden in de nacht wakker worden [ii] Nycturie kan een symptoom zijn van een ernstig gezondheidsprobleem [iii] Slecht slapen kan het risico op kanker, diabetes en hartaandoeningen verhogen en een negatieve invloed hebben op iemands productiviteit, relaties en carrière [iv] , [v] , [vi] , [vii]

Op de World Sleep Day proberen de deskundigen mensen duidelijk te maken hoe belangrijk een goede, gezonde nachtrust is. Als mensen ‘s nachts meer dan één keer naar de wc moeten, lijden ze aan nycturie, een aandoening waar één op de drie volwassen boven de 30 last van heeft en twee op de drie volwassen boven de 65.

Nycturie

“Mensen denken dat ‘s nachts opstaan om naar de wc te gaan gewoon hoort bij het ouder worden, maar dat hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn,” aldus Philip Van Kerrebroeck, hoogleraar Urologie aan de Universiteit Maastricht en redacteur van het Nocturia Resource Centre. “Een slechte nachtrust kan schadelijk zijn voor de gezondheid, dus mensen die meerdere keren per nacht opstaan, kunnen het best naar hun huisarts gaan om erachter te komen wat de oorzaak hiervan is. Het goede nieuws is dat nycturie te behandelen is, zodat je niet meer in stilte hoeft te lijden.”

Een verstoorde nachtrust omdat je vaak naar de wc moet, kan ernstige gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het kan een negatieve invloed hebben op je productiviteit, je relaties en je carrière. Slaapgebrek kan een negatieve invloed hebben op alle vormen van geestelijk functioneren, waardoor het moeilijker wordt om je te concentreren, dingen te onthouden en nieuwe vaardigheden en kennis op te doen. Een slechte nachtrust is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes, een verzwakt immuunsysteem, hartaandoeningen en zelfs sommige vormen van kanker. Slaapgebrek wordt ook in verband gebracht met veel psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en psychose[viii],[ix].

Oorzaken nachtelijk plassen

Nycturie, het verschijnsel dat mensen ‘s nachts wakker worden omdat ze moeten plassen, kan het gevolg zijn van een overproductie van urine. Het kan ook worden veroorzaakt door externe factoren, zoals te veel drinken voor het slapengaan, medicatie, alcohol, cafeïne of het gebruik van diuretica; in zeldzame gevallen kan het ook een symptoom zijn van iets ernstigers, zoals diabetes, hoge bloeddruk of hart-en vaatziekte.

Bron: Ferring Pharmaceuticals

Vorig artikelDiagnostiek voor stemmingstoornissen
Volgend artikelVier op de vijf Nederlanders wil afschaffing eigen risico in de zorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.