Week van de Lentekriebels weer van start

Array

Deze week is alweer de 12e editie van de landelijke ‘Week van de Lentekriebels’. In deze themaweek leren kinderen op de basisschool meer over hun lichaam, relaties, omgaan met social media en seksuele weerbaarheid. In Amsterdam organiseert de GGD samen met Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, de week. Dit jaar staat ‘respect voor verschillen’ centraal.

Kriebels in je buik, vriendschap, weerbaarheid, respect voor een ander, beelden in de media en waar baby’s vandaan komen. Kinderen hebben allerlei vragen en recht op eerlijke informatie. Tijdens de Week van de Lentekriebels gaat het in groep 1 tot en met 8 over deze onderwerpen. Dat gebeurt op een manier, die bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen past. Als kinderen, zowel thuis als op school, worden ondersteund in een gezonde seksuele ontwikkeling, leren zij om later weloverwogen, veilige keuzes te maken en grenzen aan te geven.

Rol van ouders

Ouders vinden het soms lastig om met hun kind over seksualiteit te praten of beginnen hiermee te laat. Ook de rol van en het aanbod op school is niet altijd duidelijk. Daarom ontwikkelden de GGD Amsterdam en Parel Trainingen een theaterstuk, om ouders op een leuke en laagdrempelige manier bij deze onderwerpen te betrekken. In dit interactieve theaterstuk spelen acteurs op humoristische wijze herkenbare situaties op het gebied van relaties en seksualiteit na. Het vormt dé aanleiding voor ouders om met elkaar in gesprek te gaan en tips uit te wisselen. De scholen vinden vooral de dialoog tussen ouders en acteurs een succesfactor. Een enthousiaste ouder: “Het is fijn om te horen dat wij eigenlijk al heel veel goed doen.” Op weekvandelentekriebels.nl/10 zijn nuttige tips te lezen.

Over de Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels is bedoeld als een stimulans of een vaste week in het jaar om lessen te geven over relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om hier zelf invulling aan te geven. Met de nieuwe digitale lesmethode Kriebels in je buik, een doorontwikkeling van het lespakket Relaties & Seksualiteit, wordt dat makkelijk gemaakt. Dit is een doorlopende leerlijn voor groep 1 tot en met 8 over lichaam en zelfbeeld, voortplanting, relaties en seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. Op kriebelsinjebuik.nl zijn voorbeeldlessen te zien. 42 Amsterdamse basisscholen maken in deze periode, met ondersteuning van de GGD, gebruik van het digitale lespakket. Zo’n 25 scholen volgen later. Op 18 scholen is er een bijeenkomst voor ouders; waarvan 11 met een interactief theater. Leerkrachten van 6 scholen hebben een workshop gevolgd.

Volg de Week van de Lentekriebels op Twitter: @seksuelevorming (#lentekriebels) en op Facebook.

Bron: GGD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen