Hersenstichting zet in op onderzoek toegepast op mensen

Array

De Hersenstichting zet in op vier onderzoeken die de behandeling van hersenaandoeningen op korte termijn kunnen verbeteren. Het gaat om onderzoeken waarbij bestaande medicatie een nieuwe toepassing krijgt. Een daarvan richt zich op het voorkomen van de psychische bijwerkingen bij het gebruik van corticosteroïden. Dit zijn medicijnen die ontstekingen remmen of zwellingen onderdrukken.

Jaarlijks worden 800.000 mensen in Nederland behandeld met corticosteroïden. Bij ongeveer 1 op de 5 leidt dit gebruik tot psychische problemen, zoals somberheid en slaapproblemen. Tienduizenden patiënten krijgen zelfs zeer ernstige depressieve klachten of psychoses.

In dit onderzoek krijgen patiënten die corticosteroïden gebruiken, ook het lichaamseigen hormoon cortisol toegediend. Het idee is dat cortisol het normale hormonale evenwicht in de hersenen kan herstellen, waardoor de psychische bijwerkingen sterk zullen verminderen.

Stap naar de patiënt

De vier onderzoeken uit dit programma maken de stap van fundamenteel onderzoek naar toepassing bij de mens. Dat betekent dat de vindingen die gedaan zijn in het laboratorium, getest worden op mensen. Alleen na deze onderzoekstap kunnen deze doordringen naar de zorgpraktijk en vervolgens op de markt gebracht worden. Pas dan komt de behandeling bij de patiënt terecht.

De Hersenstichting zet juist op dit soort onderzoek in omdat de overstap van fundamenteel onderzoek naar onderzoek met mensen lastig blijkt. De onderzoeken moeten aan zeer strenge eisen voldoen en de onderzochte behandeling moet toepasbaar zijn in de situatie van de patiënt.

Al deze vier onderzoeken maken gebruik van bestaande medicatie. Deze medicatie is ontwikkeld voor een andere aandoening en dus veilig voor het gebruik door mensen. In het fundamentele onderzoek blijkt dat de medicatie ook goed te werkt op de hersenaandoening. Bestaande medicatie zou hiermee voor een nieuwe groep patiënten uitkomst kunnen bieden. Hierdoor hoeft er geen nieuw medicijn ontwikkeld te worden. Dat scheelt enorm in de hoge ontwikkelingskosten.

Lees meer over dit onderzoeksprogramma en de vier gehonoreerde onderzoeken op de website.

Over het programma

De vier onderzoeken zijn onderdeel van het Programma Translationeel Onderzoek. De Hersenstichting, SGF, Health Holland en ZonMw vinden dat translationeel onderzoek noodzakelijk is om veelbelovende behandelmethoden bij de patiënt te krijgen. Door de krachten te bundelen kunnen beschikbare middelen efficiënter worden ingezet en kansrijke onderzoeken makkelijker de praktijk bereiken.

Translationeel onderzoek vertaalt resultaten uit fundamenteel onderzoek naar eerste toepassing bij de mens. Zonder dit type onderzoek dringen belangrijke medisch-wetenschappelijke vindingen onvoldoende door in de kliniek en op de markt.Translationeel onderzoek draagt bij aan een hogere kwaliteit van preventie en zorg en lagere kosten.

Over de Hersenstichting

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit.

Bron: De Hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen