Borstkanker? Snel duidelijkheid geven is standaard in het Alexander Monro

0
2077
Stephanie de Waard, radioloog in het Alexander Monro Ziekenhuis
Stephanie de Waard, radioloog in het Alexander Monro Ziekenhuis

Stel, je bent bij het Bevolkingsonderzoek Borstkanker geweest. En stel, je krijgt een verontrustend bericht van de huisarts. Er is nader onderzoek nodig. In 85% van de gevallen is er niets aan de hand. Maar dat wil je wel zo snel mogelijk weten. In het Alexander Monro Ziekenhuis, het enige ziekenhuis dat volledig gespecialiseerd is in borstzorg, begrijpt men dat als geen ander. De Nederlandse Vereniging voor Radiologie heeft uitgesproken dat vrouwen vanaf juli binnen 24 uur na een verontrustend bericht van de huisarts door een radioloog gezien moeten worden.  Voor het Alexander Monro Ziekenhuis is dit een logische stap. Dit sluit aan bij de zorgvisie en de werkwijze die al jarenlang de standaard zijn in dit gespecialiseerde ziekenhuis.

“Dit is een positieve ambitie die nodig is om de lat van de zorg hoger te leggen. Dit komt de patiëntenzorg, en in dit geval de borstkankerzorg in Nederland, ten goede. Het is heel goed dat dit de standaard gaat worden, uitgevoerd door gespecialiseerde radiologen,” aldus Marjolein de Jong, bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis.

Recht op snelle nauwkeurige diagnose

‘Wij vinden dat iedere vrouw in Nederland recht heeft op een snelle,  nauwkeurige diagnose’, aldus Liesbeth Veenendaal, oncologisch chirurg in het Alexander Monro Ziekenhuis. ‘Wij kennen de impact van wachten. Niemand mag lang in onzekerheid verkeren.’

Stephanie de Waard, radioloog, vult aan: ‘En dat is ook niet nodig. Zodra een mammogram gemaakt is, kan ik deze direct beoordelen en hiernaar handelen. Op deze manier kan ik mijn bevindingen ook direct terugkoppelen aan de patiënt. Je merkt aan de patiënten hoe belangrijk dit is.’

De volgende, anonieme, opmerkingen van patiënten op Zorgkaartnederland.nl leveren hiervan het bewijs

“Snel terecht voor afspraak en vervolgens zeer snelle uitslag en een duidelijk behandelplan. Niet lang in onzekerheid en dat heb ik zeer positief ervaren.”

“Op maandagmorgen belde ik voor een afspraak voor een echo en een mammografie, dezelfde dag kon ik al terecht. Top zorg en consultatie binnen 5 uur na door verwijzing via huisarts. Binnen 7 uur met diagnose weer naar huis! Een hele snelle behandeling en, ondanks dat er op donderdag een punctie werd gedaan waarvoor 24-48 uur staat, al op vrijdagmorgen de uitslag doorgebeld. Heel bekwaam personeel allemaal en een erg prettige omgeving om heen te gaan. Ik kon dezelfde dag nog terecht dus hoefde niet nog dagen in spanning te zitten. De artsen en ook het overige personeel zijn bijzonder vriendelijk en stralen rust uit. Snelle afspraak en in 24 uur een diagnose en behandelplan. De omgang met de cliënt is vriendelijk betrokken en met een luisterend oor en men denkt mee.”

Bron: Alexander Monro Ziekenhuis

Vorig artikelNieuwe orale behandelmogelijkheden voor mensen met RA
Volgend artikelStarten met specifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.