Bij Mammacentrum Treant gaat vervolgonderzoek borstkanker bij BI-RADS 0 niet ten koste van eigen risico

Wanneer een vrouw, na het bevolkingsonderzoek borstkanker, moet worden doorgestuurd voor extra aanvullend onderzoek met een zogeheten BI-RADS 0 verwijzing, kan zij terecht op het Mammacentrum van Treant Zorggroep onder regie van de eigen huisarts.

Bij het bevolkingsonderzoek voor borstkanker komt het regelmatig voor dat de gemaakte foto’s niet voldoende informatie geven om borstkanker uit te sluiten, de zogeheten BI-RADS 0. Dit houdt in dat een aanvullende röntgenfoto of echo vaak voldoende is om te kunnen bepalen of de afwijking kwaadaardig is. Een huisarts kan de vrouw in zo’n geval direct verwijzen naar het Mammacentrum in Hoogeveen. Ook daar kan de vrouw onder regie van haar eigen huisarts aanvullend worden onderzocht, zonder het volledige eigen risico van 385 euro te moeten betalen. Meestal kan de vrouw daar binnen 24-48 uur terecht voor aanvullend onderzoek.

Eigen risico

Bij het Mammacentrum bestaat een standaard vervolgonderzoek uit nieuwe 3D-röntgenfoto’s en een echo. Eventueel wordt er ook weefsel afgenomen, dan is dit geen huisartsenzorg meer en gaat dat wel te koste van het eigen risico. Mocht blijken dat er wel iets aan de hand is, dan is de vrouw op het Mammacentrum direct op de juiste plek voor een verdere behandeling.

Van elke tien vrouwen die voor een zogeheten BI-RADS 0 verwijzing doorgestuurd worden voor vervolgonderzoek hebben er negen geen borstkanker.

Bron: Treant Zorggroep

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen