Miljoenensubsidie voor verder onderzoek naar het maken van leven in een lab

Array

Sijbren Otto heeft van de European Research Council (ERC) een Advanced Grant van 2,5 miljoen euro ontvangen. Hij kan daarmee verder onderzoek doen naar de mogelijkheden om nieuw leven te maken in het laboratorium. Otto ishoogleraar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt aan chemische evolutie. Hij laat moleculen combineren, groeien en veranderen in zijn reageerbuizen. Zou op deze manier leven kunnen ontstaan uit levenloze materie? Otto denkt van wel. Begin 2013 ontving hij een VICI-beurs van onderzoeksfinancier NWO om zijn onderzoek naar chemische evolutie uit te breiden.
ERC-project Sijbren Otto

Kunnen we leven maken in het lab? Dit is een van de grootste uitdagingen voor de hedendaagse wetenschap. Doel van dit project is belangrijke stappen te zetten om de kloof tussen de scheikunde en de biologie te overbruggen door volledig synthetische systemen te bouwen. Deze dragen essentiële karakteristieken van het leven in zich: replicatie, metabolisme en compartimentering. Het koppelen van deze karakteristieken in een volledige synthetisch systeem is tot nog toe niet gelukt, tenminste niet zonder gebruik te maken van biomoleculen. Het project streeft ernaar dergelijke koppelingen te bewerkstelligen en chemische systemen te ontwikkelen die een minimale vorm van leven beginnen te benaderen.

Onderzoek: Sijbren Otto en onderzoeksgroep; Script/Animatie/Montage: Bruno van Wayenburg; Voice-over: Leonieke Toering; In opdracht van: RUG / Science LinX; Met dank aan: Rene Fransen en Sijbren Otto.

De video is gemaakt in opdracht van Science LinX, het ‘science center’ van de faculiteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zie voor meer informatie over Science LinX onze website, http://www.rug.nl/sciencelinx

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen