FDA-goedkeuring voor humaan monoklonaal PD-L1 antilichaam van het isotype IgG1 voor mMCC

Array

Dit humaan monoklonaal PD-L1 antilichaam van het isotype IgG1 is het eerste middel dat door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met mMCC. Deze indicatie is goedgekeurd via een versnelde goedkeuringsprocedure, op basis van de waargenomen tumorrespons en responsduur. Het middel is ontwikkeld, beoordeeld en goedgekeurd via de speciale FDA-programma’s ‘Breakthrough Therapy’ en ‘Priority Review’.

FDA keurt geneesmiddel Merck en Pfizer, avelumab goed voor behandeling merkelcelcarcinoom
Merck en Pfizer Inc. lieten 23 maart jl. weten dat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) BAVENCIO®, avelumab, heeft goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar met gemetastaseerd merkelcelcarcinoom (mMCC), een zeldzame en potentieel agressieve vorm van huidkanker.
Avelumab is het eerste middel dat door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met mMCC. Deze indicatie is goedgekeurd via een versnelde goedkeuringsprocedure, op basis van de waargenomen tumorrespons en responsduur. Avelumab wordt door Pfizer en EMD Serono samen in de handel gebracht. EMD Serono is de biofarmaceutische divisie van Merck in de VS en Canada. Avelumab is ontwikkeld, beoordeeld en goedgekeurd via de speciale FDA-programma’s ‘Breakthrough Therapy’ en ‘Priority Review’.
Merkelcelcarcinoom
mMCC is een zeer agressieve vorm van huidkanker. Minder dan de helft van de patiënten met mMCC is een jaar na het krijgen van de diagnose nog in leven. Alexander van Akkooi, Chirurg-Oncoloog en John Haanen Internist- Oncoloog, van het NKI-AVL. “Deze FDA approval is een positieve ontwikkeling. Een Europese goedkeuring zou een waardevolle nieuwe therapeutische optie bieden aan patiënten met deze vorm van huidkanker, en hun families.”
Nieuwe behandelmogelijkheid
“Deze FDA-goedkeuring komt voort uit ons streven om echt iets te betekenen voor patiënten met moeilijk behandelbare vormen van kanker, zoals gemetastaseerd merkelcelcarcinoom”, verklaart Belén Garijo, CEO Healthcare en lid van de raad van bestuur van Merck. “Er is jarenlang hard gewerkt om BAVENCIO op dit punt te krijgen – denk bijvoorbeeld aan de wetenschappers die dit molecuul in onze laboratoria hebben ontdekt, ons samenwerkingsverband met Pfizer, en al die deelnemers en onderzoekers in uiteenlopende landen die aan onderzoeken hebben meegewerkt. Iedereen die ons geholpen heeft om deze belangrijke nieuwe behandeloptie beschikbaar te maken voor patiënten, zijn we dan ook enorm dankbaar.”
Bron: Merck & Pfizer
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen