Astma en COPD vaak met combinatiepreparaat behandeld

Array

Van de patiënten met COPD gebruikt bijna de helft een inhalatiecorticosteroïd. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het NIVEL in opdracht van Zorginstituut Nederland. Deze middelen kunnen het aantal exacerbaties verminderen, maar hebben het nadeel dat ze de kans op longontsteking vergroten. Daarom hebben ze maar een beperkte plaats in de richtlijnen voor de behandeling van COPD.

Vooral de combinatiepreparaten van inhalatiecorticosteroïden en luchtwegverwijders zijn populair, zowel bij astma als bij COPD. Huisartsen schrijven deze combinatie voor aan 38 procent van de volwassen patiënten met astma en aan 39 procent van de patiënten met COPD. Bij 8 procent van de nieuw gediagnosticeerde patiënten is deze combinatie de eerst voorgeschreven stap na het stellen van de diagnose, zelfs nog voor kortwerkende luchtwegverwijders. De richtlijnen adviseren juist een stapsgewijze benadering. Huisartsen geven de ernst van de klachten van de patiënt als reden om direct beide geneesmiddelgroepen in te zetten.

Onjuist gebruik

Het onderzoek inventariseerde daarnaast problemen bij het gebruik van inhalatoren en de therapietrouw bij deze middelen. Veel gebruikers van geneesmiddelen voor astma of COPD staken het gebruik van deze middelen: 28 procent in het eerste jaar en nog eens 39 procent daarna. Huisartsen komen regelmatig onjuist gebruik van inhalatoren tegen bij hun patiënten.

Het onderzoek is gebaseerd op voorschrijfgegevens van huisartsen die deelnemen aan NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Daarnaast werden huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen uit 14 huisartspraktijken geïnterviewd  en deden de onderzoekers dossier- en literatuuronderzoek.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen