PoepPaleis laat kinderen over poep praten

Array

Op woensdag 12 april opent het POP-Up PoepPaleis. Dat is een kunstzinnig ingerichte expositie die kinderen op een vrolijke en creatieve manier laat meemaken hoe eten door de spijsvertering gaat en eindigt in poep. Het PoepPaleis leert kinderen dat je poep een boodschap heeft en je erover mag praten. Na een bezoekje aan het POP-UP PoepPaleis trek je nooit zomaar meer door! 

POP-UP PoepPaleis opent in Amersfoort 

De feestelijke opening van het POP-UP PoepPaleis vindt plaats op woensdag 12 april op het Eemplein in Amersfoort. Vanaf 14.00 uur is het op het Eemplein een vrolijke bedoeling met lakeien, kinderen, en Wethouder Fleur Imming en Bernique Tool (directeur Maag Lever Darm Stichting) die op feestelijke wijze de deuren van deze vrolijke interactieve expositie openen. Ook wordt het poeplied “Poepiesong” van presentatrice Nance gezongen door Erick.

Niet toevallig is het 12 april ook Nationale Poepdag, uitgeroepen door de Maag Lever Darm Stichting, één van de partners van het PoepPaleis, om meer aandacht te richten op onze ontlasting.

PoepProblemen 

Het is nodig om meer over poep te praten, want poep zegt iets over je gezondheid. En poepen gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met poepproblemen zijn onder behandeling van een arts en Nederland heeft 2 miljoen buikpatiënten.

Inititatiefnemers PoepPaleis 

Nieske Castelein en Tessie Vilé zijn de initiatiefnemers van het PoepPaleis. Zij zijn het zat dat er zo moeilijk gedaan wordt over zoiets gewoons en belangrijks als poep. Nieske: “Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is. Daarmee mis je ook de mogelijkheid om op tijd aan de bel te trekken en problemen in een vroeg stadium te voorkomen. Mijn kind had vroeger langdurig poepproblemen, maar daar praatte ik niet echt over en ik kon er weinig informatie over vinden. Ik weet nu dat erover praten helpt om eerder de juiste oplossing te vinden.”

Tessie: “Wij merken in gesprekken die we hebben, dat kinderen maar ook veel volwassenen geen idee hebben wat normaal is als het om poep gaat. En dat terwijl het veel zegt over je lichaam. Alle aandacht gaat naar gezonde voeding, maar achterom kijken zijn we verleerd. Daarom is het nodig dat we het er maar eens expliciet naar gaan kijken en het erover hebben. Daarom ook hebben we de PoepPoster ontwikkeld. We willen dat die in ieder geval binnen een paar jaar op elke wc op school en in de ziekenhuizen hangt.“

Creatieve makers

Het POP-UP PoepPaleis is ontworpen door de internationaal bekende vormgevers van Atelier Remy & Veenhuizen. Tejo en René willen laten zien dat je lijf als een soort transportsysteem aan het werk is als je eet. Vervoeren, vervormen, eruit halen, toevoegen, kneden, malen, hakken, breken. De interactieve Grote Verteermuur in het POP-UP PoepPaleis laat zien dat er wat anders uitkomt dan je erin stopt.

Open voor scholen 

Het POP-UP PoepPaleis staat tot en met 21 april op het Eemplein. Kinderen van Amersfoortse scholen zullen op schooldagen het POP-UP PoepPaleis bezoeken.

Van Goede Vrijdag 14 april tot en met 2de paasdag 17 april is het POP-UP PoepPaleis geopend voor het publiek.

Locatie: Eemplein Amersfoort

Open voor publiek:  Vrijdag 14 april 10.00 – 18.00 uur

Zaterdag 15 april 10.00 – 18.00 uur

Zondag 16 april (1ste paasdag) 12.00 – 17.00 uur

Maandag 17 april (2de paasdag) 12.00 – 17.00 uur

Andere dagen zijn er schoolbezoeken.

Na Amersfoort landt het POP-UP PoepPaleis vanaf 15 mei in Utrecht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen