LUMC initieert netwerk om “behandelingen op maat” te realiseren

0
965

In een rap tempo verandert de ontwikkeling van medicijnen. Dat komt met name door biomarkers, stoffen die een bepaalde biologische toestand aangeven en het mogelijk maken om meer behandelingen op maat te bieden. Onderzoek op dit gebied van ‘personalised drug therapy’ is complex en vereist een multidisciplinaire aanpak.

In Leiden gaan het LUMC, het LACDR (Leiden Academic Centre for Drug Research) en enkele gerenommeerde onderzoeksinstanties op het Bio Science Park hun apparatuur en kennis delen. Hierbij vergroten zij de kans om meer en sneller behandelingen op maat te realiseren. Deze intensievere samenwerking op ‘personalised drug therapy’ krijgt vorm in het Leiden Network for Personalised Therapeutics (LNPT). Het LNPT brengt onderzoekers en klinische medici bij elkaar die beiden werken aan ‘personalised therapeutics.’

Biomarkers

In een rap tempo verandert de ontwikkeling van medicijnen. Dat komt met name door biomarkers, stoffen die een bepaalde biologische toestand aangeven en het mogelijk maken om meer behandelingen op maat te bieden. Onderzoek op het gebied van ‘personalised drug therapy’ is complex en vereist een multidisciplinaire aanpak.

Juist dat wil het Leiden Network for  Personalised Therapeutics bieden. In Leiden werken meerdere gerenommeerde onderzoeksinstanties aan het realiseren van behandelingen op maat. Om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken, gaat het LUMC met partners samenwerken in het LNPT. Het LNPT brengt onderzoekers en klinische medici bij elkaar die beiden werken aan ‘personalised therapeutics.’

Aftrapbijeenkomst

Bij de aftrapbijeenkomst op maandag 3 april presenteren meerdere leden van het LNPT-netwerk hun onderzoeksprojecten op het gebied van personalised therapeutics. De hoofdspreker is prof. Dick Weinshilboum van de Mayo Clinic in Amerika, waar ruim 3300 medici, onderzoekers en wetenschappers samenwerken. Het is een van de beste zorginstituten in de Verenigde Staten. Weinshilboum praat over zijn onderzoek en zijn activiteiten binnen de Center for Individualized Medicine, dat deel uitmaakt van de Mayo Clinic.

In het LUMC wordt er volop gewerkt aan behandelingen op maat. In 2015 stelde een Horizon2020-programma 15 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar farmacogenetica: medicatie dat is afgestemd op het DNA van een patiënt. Met dit bedrag wordt in zeven landen een infrastructuur uitgerold waarmee patiënten medicatie krijgen die rekening houdt met de variaties in hun DNA.

Bron: LUMC