UMCG voert eerste bekkenreconstructie met 3D-technologie uit

Array

In het UMCG is onlangs een patiënt met een bekkenfractuur succesvol geopereerd, waarbij de reconstructie van het bekken vooraf virtueel op de computer in 3D is voorbereid en uitgevoerd. Hierdoor is het mogelijk de daadwerkelijke reconstructie van het bekken in de operatiekamer sneller, preciezer en optimaal anatomisch gevormd uit te voeren. Voor patiënten betekent dit in de toekomst een kortere operatie- en dus narcosetijd, minder bloedverlies en een sneller herstel. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Europa dat deze 3D bekkenreconstructie heeft uitgevoerd.

Het bekken vormt de verbinding tussen de wervelkolom en de benen en bestaat uit meerdere botten. Indien het bekken van een patiënt na een ongeval op meerdere plaatsen is gebroken en daardoor instabiel is, zal het gefixeerd moeten worden. Dit gebeurt met titanium fixatieplaten, die tijdens de operatie met de hand in model worden gebogen, nadat de traumachirurg de botsegmenten op de juiste plek heeft gezet. Met name bij complexe breuken is dit soms een heel gepuzzel, waarbij de fixatieplaten steeds weer een beetje bijgebogen moeten worden om het bekken weer op te bouwen.

Puzzelstukjes

Met behulp van 3D-technologie is het nu mogelijk om voorafgaand aan de operatie op basis van een CT-scan van de patiënt het bekken virtueel te reconstrueren. Vervolgens worden operatiemallen op maat gemaakt en 3D geprint. Ook wordt een patiënt-specifieke fixatieplaat gemaakt. De mallen zorgen ervoor dat de plaat goed kan worden gefixeerd met boren en schroeven, zodat de botsegmenten op de juiste plaats blijven. Deze op de patiënt toegesneden hulpmiddelen bieden de traumachirurg tijdens de operatie houvast, zodat de botsegmenten als puzzelstukjes in elkaar passen en het bekken sneller en heel precies kan worden gereconstrueerd. De komende tijd zal in een studie worden bekeken wat precies de toegevoegde waarde van 3D bij bekkenfracturen is in tijd en herstel voor de patiënt.

3D-lab

Het UMCG beschikt sinds enige tijd over een 3D-lab waar deze techniek wordt uitgewerkt ter ondersteuning van diagnostiek en behandeling. De eerste 3D-operatie in het UMCG vond in 2010 plaats bij een patiënt met een tumor in de kaak. Inmiddels wordt binnen de afdelingen Orthopedie, KNO, Longziekten, Thoraxchirurgie, Traumachirurgie en Cardiologie gebruik gemaakt van deze technologie.

Lees meer over 3D in het UMCG op KennisInZicht: https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Je_kunt_het_zo_gek_niet_verzinnen_3D.aspx

Bron: UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen