Bron: Shutterstock

IGZ onderzoekt of sector mondzorg voldoet aan geldende regels voor röntgenfoto’s

Array
Röntgenfoto’s maken: de IGZ onderzoekt of de sector mondzorg voldoet aan de geldende regels voor röntgenfoto’s

De sector mondzorg maakt per jaar tussen de 7 en 9 miljoen röntgenfoto’s. Om deze te mogen maken, moet men voldoen aan wet- en regelgeving, bestaande uit: de Kernenergiewet, het Besluit Stralingsbescherming en de richtlijn Stralingsbescherming van de KNMT. De komende maanden bezoeken inspecteurs een groot aantal mondzorg praktijken. Zij beoordelen of de praktijk/instelling voldoet aan de normen om röntgenfoto’s te mogen maken.

In het toetsingskader ‘werken met radiologie in de mondzorg’ (pdf-bestand, 403 kB) staat waar de inspecteurs naar kijken. Dit toetsingskader maakt de inspectie vandaag openbaar. Mocht er tijdens het bezoek reden zijn tot een uitgebreidere inspectie, dan doet de inspecteur dat. De inspectierapporten van deze bezoeken zullen volgens het huidige openbaarmakingsbeleid onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) openbaar gemaakt worden.

Onderzoek uit 2015

Röntgenstraling kan nadelige effecten hebben. De straling van één röntgenfoto is klein, maar in totaal worden er veel röntgenfoto’s gemaakt bij de tandarts. Uit het toezicht blijkt dat lang niet alle tandartsen die röntgenfoto’s maken, hiervoor de vereiste scholing hebben gevolgd of aan de overige gestelde eisen hebben voldaan. Om deze reden heeft dit onderwerp prioriteit gekregen en zal tijdens inspecties hier nadrukkelijk aandacht aan worden besteed.

Steeds meer openbaar

Vanwege een wijziging in de Gezondheidswet gaat de inspectie steeds meer (toezichts)gegevens openbaar maken. De inwerkingtreding van de aangepaste Gezondheidswet is gepland op 1 januari 2018. Vanaf dat moment gaat de inspectie fasegewijs steeds meer (toezicht)informatie openbaar maken. De openbaarmaking gebeurt via de website van de IGZ. De inspectie werkt op dit moment aan het aanpassen van haar systemen en werkwijzen zodat openbaar gemaakte documenten voldoen aan de eisen van de gewijzigde Gezondheidswet.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen