Zorg voor ouderen: verzilveren van kansen voor werk en kwaliteit

Array

Goede zorg aan ouderen. En aantrekkelijk werk voor personeel en nieuwe medewerkers. Dat is waarop betrokken sociale partners inzetten. De urgentie is hoog, want op de arbeidsmarkt ontstaan krapte en moeilijk vervulbare vacatures. Daarom werken partijen samen met andere belanghebbende organisaties de komende periode aan een gezamenlijke arbeidsmarktagenda voor de zorg voor ouderen.

ActiZ, BTN, FNV, CNV Zorg & Welzijn, MBO Raad, NVZ en het ministerie van VWS hebben daartoe een regiegroep opgericht. Onafhankelijk voorzitter is SER-kroonlid en hoogleraar Romke van der Veen. Het CAOP verleent ondersteuning. Het opstellen van een eigentijdse agenda voor de arbeidsmarkt is de eerste stap.

Een kompas voor de nabije toekomst.

Vernieuwing en toewijding zijn constante factoren in de ouderenzorg. Zo zijn wetten aangepast, budgetten overgeheveld en verhoudingen veranderd. Het geven van zorg is onafgebroken doorgegaan. De veranderingen hebben invloed op de arbeidsmarkt. Vooral in de sectoren die zich verantwoordelijk voelen, en zijn, voor goede zorg voor ouderen. Een greep: snel oplopende tekorten aan personeel, betrokkenen in de uitvoering ervaren een gebrek aan tijd en aandacht aan ouderen, en het imago van de sector verdient een steun in de rug. Dit en meer vraagt om gerichte actie; een beweging waarin partijen samen de agenda dragen, omdat er een toekomstbestendige belofte in schuilgaat, namelijk de investering in de kwaliteit van leven.

Een doe-agenda.

Niet oeverloos debatteren, maar doelgerichte maatregelen waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt. Dienstbaar aan wat er regionaal al plaatsvindt. Ondersteunend aan medewerkers en werkgevers. En aansprekend voor toekomstige medewerkers en partners. Hen toerusten, daar gaat het om. Vooral om het werk te doen waar burgers, cliënten en patiënten behoefte aan hebben. Hoe kunnen de partners die steun organiseren? En op welke manier kan het onderwijs, en vooral het mbo, daarin hun belangrijke rol vervullen? Naast grote ambities is de opzet van de agenda breed. Behalve de intramurale zorg horen ook de te organiseren zorg in en rondom het huis erbij. Dat geldt eveneens voor de ziekenhuiszorg, het sociaal domein, waarbij de sectoren welzijn, eerstelijnszorg en wonen een belangrijke rol spelen.

Partijen mikken op eind juni.

De inzet is om vlak voor de zomervakantie tot een actie-agenda te komen. Een grote uitdaging. De lat ligt hoog. Maar het doel, daaronder zetten partijen graag hun schouders en ligt in het verlengde van de brief van de staatssecretaris van VWS aan de Tweede Kamer over de gezamenlijke arbeidsmarktagenda ouderenzorg van 7 april 2017. Uitvoering van de agenda is wat volgt. De werking ervan moet in de loop van de tijd merkbaar verschil maken voor iedereen die zich bekommert om de zorg voor ouderen.

Bron: CAOP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen