Begeleiding gezin bij diagnose kanker in Diakonessenhuis

Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland biedt het Diakonessenhuis extra begeleiding aan gezinnen waarvan een van de ouders de diagnose kanker krijgt. Door er open over te praten en goede begeleiding te geven, kunnen hun kinderen dit ingrijpende nieuws beter verwerken. De zorgprofessionals van het dagbehandelcentrum voor mensen met kanker in het ziekenhuis kunnen ouders hierin adviseren en voorlichtingsmateriaal meegeven.  

‘Kanker: Hoe vertel ik het mijn kinderen?’

Nanda Vreeke, verpleegkundig specialist oncologie: “Jaarlijks krijgen in ons ziekenhuis zo’n veertig gezinnen met (jonge) kinderen met de diagnose kanker te maken. We zien dat ouders behoefte hebben aan ondersteuning bij de begeleiding van hun kinderen. Ouders hebben niet alleen zelf de diagnose te verwerken, maar moeten ook hun kinderen uitleggen wat er aan de hand is en hen helpen met het verwerken van het nieuws en alles wat er gebeurt. Samen met een patiënt en de pedagogisch medewerkers van het ziekenhuis hebben we gekeken hoe wij ouders hierbij zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Vanaf nu vragen we bij de start van de behandeling naar de gezinssituatie en geven we de patiënt advies voor het bespreken van de ziekte en behandeling met hun kinderen. Ook krijgen ouders een brochure met adviezen voor begeleiding en een kinderboek over kanker, passend bij de leeftijd van hun kind(eren). Op de afdeling is een kinderbibliotheek waar ouders en hun kinderen boeken (voor verschillende leeftijden) kunnen lenen en we hebben een ervaringenboek. In dat laatste kunnen ouders hun ervaringen en adviezen delen met andere ouders. Wij hopen ouders en kinderen hiermee zo goed mogelijk te ondersteunen rond de diagnose kanker.”

Bron: Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen