De draadloze pacemaker een grote stap voorwaarts

Nieuwe draadloze pacemakers en pacemakers met een onderhuidse draad (S-ICD) zijn in staat vele complicaties, die samengaan met de conventionele systemen, te voorkomen. Ondanks dat deze nieuwe technologie moet concurreren met een traditionele technologie die reeds ruim een halve eeuw is geoptimaliseerd, zijn de resultaten opvallend.

Al meer dan een halve eeuw worden levensbedreigende hartritmestoornissen van patie?nten behandeld met pacemakers en implanteerbare defibrillatoren (zogenaamde ICD’s). Deze apparaten hebben vele mensenlevens gered. Ze zijn voor hun werking afhankelijk van een elektrische draad (lead) die geïmplanteerd wordt in het hart. Dit is de zwakke schakel in dit systeem, want draadbreuken of infecties hiervan leiden tot levensbedreigende complicaties.

Draadloze pacemakers en ICD’s

Knops heeft onderzocht of draadloze pacemakers en ICD’s met een onderhuidse draad (S-ICD) deze complicaties voorkomen. Hij ziet dat bij het gebruik van de draadloze pacemaker geen infecties zijn waargenomen en dat er bij langdurig gebruik van de S-ICD geen draadbreuken zijn opgetreden.

Tevens heeft hij onderzocht of het ook mogelijk is om in het lichaam een S-ICD met een draadloze pacemaker te laten communiceren, zodat ze met elkaar kunnen samenwerken om patiënten nog beter te kunnen beschermen tegen ritmestoornissen. Knops heeft voor het eerst in de geschiedenis kunnen aantonen dat twee afzonderlijke medische apparaten in het lichaam met elkaar kunnen communiceren en samenwerken om de therapie te verbeteren.

Nieuwe technologie

De uitkomsten uit dit onderzoek zijn een bron voor het verder doorontwikkelen van deze nieuwe technologie.
Over weer vijftig jaar is de wereld van pacemakers en ICD’s volledig veranderd. Er zijn nu apparaten met lange draden en veel hardware maar in de toekomst kleine met elkaar communicerende apparaatjes aangestuurd door e?e?n brein.

R.E. Knops: ‘A new era for cardiac rhythm management devices: Solutions for transvenous lead complications’.

Promotor: Prof.dr. A.A.M. Wilde Co-promotor: Dr. J.R. de Groot
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 11.00 uur

Bron: AMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen