NFK: Patiënten(organisaties) willen Kanker.nl terug

Array

NFK vindt dat KWF Kankerbestrijding zich onrechtmatig het platform KankerNL heeft toegeëigend door er een zelfstandige Stichting KankerNL van te maken. Hierdoor kunnen de patiëntenorganisaties niet meer over hun eigen voorlichtingsmateriaal beschikken en is de informatievoorziening voor kankerpatiënten versnipperd. Dat was niet het doel waarvoor drie organisaties, KWF Kankerbestrijding, NFK en IKNL, in 2012 hun krachten hebben gebundeld om te komen tot één informatieplatform voor kankerpatiënten. Op 24 april dient hiervoor een kort geding dat NFK heeft aangespannen tegen KWF Kankerbestrijding en Kanker.nl.

De 19 kankerpatiëntenorganisaties en de federatie hebben al hun content, voorlichtingsmateriaal en achtergrondartikelen in KankerNL geplaatst met de afspraak dat zij regie houden over hun eigen materiaal, omdat zij de inhoudelijke kennis hebben. KWF Kankerbestrijding heeft zich na de oprichting van de Stichting KankerNL op 4 januari 2016 niets meer gelegen laten liggen aan deze afspraken. Niet alleen de zeggenschap en regie over KankerNL is voor de kankerpatiëntenorganisaties en NFK verdwenen maar ook de vindbaarheid en zichtbaarheid van de kankerpatiëntenorganisaties zijn sterk verminderd. Veel teksten op KankerNL zijn sinds januari 2016 niet meer actueel omdat de kankerpatiëntenorganisaties hier niet meer bij betrokken zijn. Deze huidige situatie is verwarrend en zeer onwenselijk.

Kort geding

Waarom nu pas een kort geding? KWF Kankerbestrijding wil KankerNL opnemen in haar organisatie. Daarmee verliezen de kankerpatiëntorganisaties alle teksten die zorgvuldig met artsen en patiënten zijn opgesteld en hun zichtbaarheid en vindbaarheid, en hebben kankerpatiënten geen toegang meer tot actuele betrouwbare, vanuit patiëntenorganisaties verstrekte, informatie.

KankerNL is van de patiënten, is bedoeld voor de patiënten en hoort gevuld te worden met en door patiënten. De door KWF Kankerbestrijding gecreëerde situatie moet worden teruggedraaid en daarvoor dient het kort geding.

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen