Chemopompje verlengt leven uitgezaaide darmkanker

Patiënten met in lever uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld twee jaar langer, dankzij een onderhuids chemopompje.

Amerika

Dat blijkt uit een groot onderzoek onder Amerikaanse kankerpatiënten. Chirurg-oncoloog dr. Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC Kanker Instituut leidde dit onderzoek, dat plaatsvond in het Memorial Sloane Kettering Cancer Center te New York.

Lever

Darmkanker komt veel voor in Nederland. Jaarlijks zijn er circa dertienduizend nieuwe patiënten. Ongeveer de helft van hen krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak operatief worden verwijderd, maar bij 80% van de geopereerde patiënten keert de kanker terug. Chemotherapie in pilvorm of via het infuus verkleint die kans niet. Er is op dit moment in Europa geen behandeling om het terugkomen van de kanker na de operatie te voorkomen.

Nederland

Groot Koerkamp onderzocht in de VS een grote groep patiënten die na operatieve verwijdering van de uitzaaiingen in de lever een pompje onderhuids geïmplanteerd kregen. Dat pompje geeft chemotherapie op de plek waar die het meest nodig en effectief is, namelijk rechtstreeks in de lever. Hij gaat een soortgelijk onderzoek nu ook in Nederland opzetten en heeft daarvoor een subsidie van KWF ontvangen.

Gespaard

De zogeheten HAI (Hepatic Arterial Infusion)-pomp dient de chemotherapie, floxuridine, toe in de slagader naar de lever. De kankercellen ontvangen zo een hoge dosis chemotherapie. Het gaat hierbij om kankercellen in de lever die op de CT-scan en tijdens de operatie onzichtbaar waren en daarom niet door de chirurg zijn verwijderd. De gezonde levercellen worden grotendeels gespaard, omdat zij vooral bloed krijgen via de poortader.

Opgenomen

Het bijzondere van floxuridine is dat het vrijwel volledig wordt opgenomen in de lever. Hierdoor ontstaat een concentratie in de lever die vierhonderd keer hoger is dan buiten de lever. De chemotherapie werkt dus heel gericht: torenhoge concentratie in de kankercel met minimale bijwerkingen en daardoor een betere kwaliteit van leven. Slechts enkele patiënten hadden bijwerkingen, zoals maagklachten of galwegklachten.

KWF

De resultaten zijn 21 april gepubliceerd in het vakblad Journal of Clinical Oncolgy. Groot Koerkamp heeft eind 2016 een grote subsidie van KWF Kankerbestrijding ontvangen om de effectiviteit van de HAI-pomp in Nederland te onderzoeken. Voor het onderzoek in Nederland komen patiënten in aanmerking met uitzaaiingen van darmkanker in de lever.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen