Betere bewaking veiligheid methylfenidaat voor ADHD bij volwassenen wenselijk

Array

Bijwerkingencentrum Lareb beveelt aan de veiligheid van methylfenidaat bij gebruik door volwassenen beter in kaart te brengen. Methylfenidaat, dat vooral bekend is onder merknamen als Ritalin® en Concerta® is door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet goedgekeurd voor gebruik door volwassenen, onder meer vanwege het risico op bijwerkingen. Toch wordt methylfenidaat door  volwassenen op grote schaal gebruikt.

Gebruik methylfenidaat

In 2015 waren er in de leeftijdsgroep ouder dan 25 jaar meer dan 57.000 gebruikers. (1) Dat is ongeveer 30% van het totaal aantal gebruikers. Methylfenidaat wordt als eerste keuze aanbevolen bij de behandeling van volwassenen met ADHD. Dit staat in de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie uit 2015. (2)

Gemelde bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe ongeveer 1.200 meldingen over mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van methylfenidaat. Het gaat om 542 meldingen met in totaal 1.187 vermoede bijwerkingen bij volwassenen waaronder bekende bijwerkingen, zoals hartaandoeningen (109 keer) en psychiatrische bijwerkingen (101 keer).

In een eerdere enquête in 2015 onder volwassen gebruikers van ADHD-medicatie geeft 75% aan weleens bijwerkingen te ervaren.

Aanbeveling

Bijwerkingencentrum Lareb heeft alle meldingen bij volwassenen gedeeld met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze beveelt aan het optreden van bijwerkingen beter in kaart te brengen. Bijvoorbeeld door  een vaste  groep gebruikers van methylfenidaat langere tijd te volgen.

Bekijk hier het overzicht van alle meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Zie hier de reactie van het CBG

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen