Er is meer geld nodig voor onderzoek naar Malaria en andere tropische ziekten

Array

Gebrek aan financiering en kwetsbare zorgsystemen zijn ook een Nederland een risico op toename van het aantal mensen dat toch ziek wordt door malaria. Investering in de strijd tegen malaria loont, zo bleek gisteren uit de perspresentatie van het  Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen. Gisteren bleek al dat steeds meer Belgische reizigers die malaria oplopen. En volgens het ITG is de situatie in Nederland niet beter. En dit vraagt om meer aandacht voor malariapreventie, aldus het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) bij de presentatie van zijn nieuwste jaarcijfers.

Hoewel malaria wereldwijd afneemt, komt het steeds meer voor bij Belgische reizigers. De afgelopen vijf jaar was er telkens een lichte stijging in het aantal malariadiagnoses in het ITG, tot 327 nieuwe gevallen in 2016. Malaria is een ernstige aandoening, maar niet iedereen is zich ervan bewust dat je daar rekening mee moet houden als je vertrekt naar gebieden waar de ziekte voorkomt. Artsen en apothekers kunnen extra attent zijn door malariapreventie meteen aan te kaarten als zij horen over reisplannen naar de tropen. Ook wanneer iemand zich ziek meldt na een verblijf in de tropen, moet men steeds aan de mogelijkheid van malaria denken.

Kwetsbaar

Nederlandse reizigers, inclusief mensen van Afrikaanse origine die in ons land wonen, zijn kwetsbaarder voor een malaria-infectie dan de lokale bevolking in Afrika. Ze worden niet permanent blootgesteld aan malaria en hebben daardoor geen weerstand opgebouwd. Reizigers van Afrikaanse origine onderschatten het gevaar om de ziekte op te lopen vaak  of denken dat zij immuun zijn omdat zij in Afrika zijn geboren.

Sommige mensen lopen zelfs meer risico op malaria of op ernstige complicaties dan anderen: jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen ouder dan 60 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem zoals hiv/aidspatiënten. De WHO maakt zich ook zorgen over cijfers in het gebruik van malariapreventie zoals klamboes en spraymiddelen. In 2015 gebruikte 43 procent van de bevolking in Afrika ten zuiden van de Sahara deze middelen niet.

Financiering

De WHO liet weten dat het steeds moeilijker wordt om een constante en afdoende bron van financiering te bereiken voor het aanpakken van de dodelijke muggenziekte. Nadat in 2000 de investeringen in malariabestrijding flink omhoog zijn gegaan is sinds 2010 de wereldwijde investering blijven steken rond de 2,9 miljard dollar.

In 2015 zijn 429.000 mensen in Afrika overleden aan de gevolgen van malaria. Een afname van 62 procent ten opzichte van 2000. Ieder jaar zou de investeringen moeten oplopen om tot 6,4 miljard dollar in 2020 te komen. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de grootste financiers. In 2015 waren ze verantwoordelijk voor respectievelijk 35 en 16 procent van de 2,9 miljard dollar geïnvesteerd in de strijd tegen malaria.

Bron: ITG

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen