Locatie Villa Anna van Convivio onder verscherpt toezicht

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Convivio locatie Villa Anna (Villa Anna) vier maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de IGZ voldoet de zorg niet aan de normen. Dit leidt tot hoge risico’s op gezondheidsschade voor cliënten. De IGZ heeft onvoldoende vertrouwen dat Villa Anna, zonder extra maatregelen, binnen een redelijke termijn de voortdurende tekortkomingen kan oplossen.

Villa Anna biedt 24-uurs dementiezorg aan negen cliënten.

Belangrijkste conclusies

Op 16 juni 2016 bracht de IGZ een inspectiebezoek aan Villa Anna. Tijdens het inspectiebezoek bleek dat de zorginstelling niet voldeed aan het merendeel van de getoetste normen. Villa Anna kreeg de kans om de nodige verbeteringen door te voeren.

Op 24 februari 2017 bracht de IGZ opnieuw een bezoek. Tijdens dit bezoek bleek dat Villa Anna nog steeds niet voldeed aan het merendeel van de getoetste normen. Zo is het niet gelukt om een goed functionerend kwaliteitssysteem op te zetten. Een kwaliteitssysteem is belangrijk omdat daar (bijna) fouten worden gemeld, zodat er van geleerd kan worden.

Ook is er bij de medewerkers Villa Anna te weinig zorginhoudelijke kennis aanwezig. Verder zijn de cliëntdossiers niet op orde. In deze dossiers staat niet goed beschreven wat de wensen en behoeften van cliënten zijn. En welke zorgverlening met welk doel gegeven moet worden. Daarnaast worden vrijheidsbeperkende maatregelen onzorgvuldig toegepast. De continuïteit, de veiligheid en de kwaliteit van zorg zijn niet goed geborgd. Hierdoor is het risico op onverantwoorde en onveilige zorg hoog.

Hoe nu verder?

De IGZ verwacht dat locatie Villa Anna zich inspant om alle tekortkomingen binnen vier maanden op te lossen. De IGZ volgt de ontwikkelingen bij Villa Anna nauwlettend. Dit doet de IGZ onder andere door het brengen van onaangekondigde bezoeken.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen