Radboudumc en Isala Hartcentrum gaan samenwerking aan voor betere hartzorg

‘Versterking op gebied van patiëntenzorg, onderwijs, opleiding én onderzoek’

De afdelingen Cardiologie en Cardio-thoracale chirurgie van het Radboudumc en Isala Hartcentrum vormen de komende jaren een strategische alliantie op het gebied van cardiologische en cardio-thoracale patiëntenzorg voor hart-, long- en vaatpatiënten, onderwijs & opleiding en wetenschappelijk onderzoek.

Aan de basis van deze samenwerking tussen Isala Hartcentrum en Radboudumc liggen zogenaamde ‘topreferente’ zorgpaden. Deze kenmerken zich door het betrekken van de patiënt bij het zorgproces (shared decision making), inzetbaarheid van artsen op beide locaties en een dedicated hartteam per zorgpad. Binnen de gezamenlijke zorgpaden worden patiënten van Isala in het Radboudumc behandeld en vice versa, als specifieke hartzorg niet in het eigen ziekenhuis wordt geboden.

Gezamenlijke zorgpaden

Beide centra behouden hun eigen identiteit en patiënten hebben altijd de vrije keuze voor een behandelaar. In de komende maanden ronden de partners de eerste verkenning af om te komen tot onder meer gezamenlijke zorgpaden voor congenitale cardiologie, aortachirurgie en hartrevalidatie.

Innovatie, onderzoek en opleiding & onderwijs

Beide huizen werken al jaren samen op het terrein van onderzoek, opleiding en onderwijs. Deze gebieden zullen in de komende jaren een impuls krijgen voor verdere samenwerking, door onder meer een gezamenlijke onderzoeksorganisatie, innovatieplatform en gezamenlijke opleidingen. Het Radboudumc profiteert onder meer van de ervaring die Isala al heeft opgedaan met het behalen van het JCI keurmerk. Isala heeft profijt van het internationale onderzoeksnetwerk van Radboudumc.

Door deze samenwerking anticiperen beide ziekenhuizen gezamenlijk op actuele vraagstukken, zoals verdergaande concentratie en specialisatie van de hartzorg, onderzoek en zorginnovatie, aantrekkelijk werkgeverschap en het opleiden van zorgprofessionals met vaardigheden die passen bij ‘de zorg van de toekomst’.

Ambitie: innoveren en kwalitatief hoogwaardige hartzorg

De beide Raden van Bestuur ondertekenden op 1 mei de samenwerkingsovereenkomst. ‘Isala en het Radboudumc willen een substantiële bijdrage leveren aan de toekomst van de gezondheidszorg . Wij willen innovatieve en kwalitatief hoogwaardige zorg leveren. We hebben elkaar gevonden op een breed gedragen ambitie en een intensieve samenwerking geeft ons alle mogelijkheden om deze ambitie te bereiken,‘ zegt Leon van Halder, voorzitter Raad van Bestuur van het Radboudumc.

Bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Isala voegt daaraan toe: ‘De versterking van de samenwerking tussen de beide ziekenhuizen biedt geweldige kansen voor het verbeteren van de patiëntenzorg, ondersteund door innovatieve oplossingen en een solide wetenschappelijk fundament. Samen gaan we voor meer toegevoegde waarde.’

Bron: Isala

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen