Spaarne Gasthuis introduceert lachgas voor kinderen op spoedeisende hulp

Array
Het Spaarne Gasthuis start op 21 april met een nieuwe methode om angst en pijn bij kinderen op de spoedeisende hulp te verminderen. Dat gebeurt door middel van het toedienen van lachgas bij de behandeling. Dit middel heeft een licht verdovend effect waardoor kinderen hun behandeling als minder pijnlijk en minder traumatisch ervaren. Het lachgas wordt gebruikt op de spoedeisende hulp afdelingen in zowel Haarlem als in Hoofddorp.

Voor het toedienen van lachgas zijn speciale apparaten aangeschaft en hebben verpleegkundigen scholing gevolgd. Al met al een traject van anderhalf jaar. Lachgas is een middel dat volkomen veilig is en geen bijwerkingen kent.

Effect Lachgas

SEH-arts Leontien Kerkvliet: “Het effect van lachgas is dat kinderen in een lichte slaap vallen, minder pijn voelen en minder angstig zijn. Hierdoor kunnen we eenvoudiger  een behandeling starten als bijvoorbeeld het hechten van een wond, het inbrengen van een infuusnaald of het prikken van bloed. Een ander voordeel van lachgas is dat kinderen de behandeling na afloop vergeten. Zij ervaren het bezoek aan de spoedeisende hulp niet meer als traumatisch. Voorwaarde is wel dat we voor kinderen een rustige omgeving creëren.”

Lachgas wordt steeds vaker toegepast in Nederlandse ziekenhuizen en nu dus ook in het Spaarne Gasthuis. Het wordt gebruikt bij kinderen in de leeftijd van ongeveer 2 tot 18 jaar en in sommige gevallen ook al bij volwassenen.

Bron: Spaarne Gasthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen