Scabies campagne RIVM van start

Array

Scabies? Behandel samen en precies!
Iedereen heeft wel eens van scabies (schurft) gehoord. Toch bestaat er veel onwetendheid over hoe je scabies oploopt en hoe je anderen besmet. Iedereen heeft wel eens van scabies (schurft) gehoord. Toch bestaat er veel onwetendheid over hoe je scabies oploopt, hoe je er het beste van af komt en hoe je kunt voorkomen dat je anderen ermee besmet. Vanaf 8 februari start de informatiecampagne ‘Scabies? Behandel samen en precies!’ In de brochure, folder en poster staat uitgelegd wat de beste aanpak bij besmetting met scabies is.

Bent u (mogelijk) besmet met scabies? Ga naar uw huisarts en volg zorgvuldig de behandelingsvoorschriften op. Vergeet daarbij de hygienische maatregelen niet, zoals het wassen van kleding en beddengoed. Informeer ook de personen die u mogelijk besmet heeft.

De campagne richt zich met name op de behandeling van scabies. Zoals het gebruik van een speciale crème en hygienische maatregelen. Ook is er aandacht voor risicogroepen en voorkoming van besmetting. Zo lopen reizigers meer risico, net als bewoners van verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en andere plekken waar meerdere mensen op één kamer verblijven. Besmetting is onder meer te voorkomen door gebruik van ongewassen kleding of beddengoed van een ander te vermijden. Voor reizigers is het advies op reis eigen lakens of een lakenzak te gebruiken.

Op het RIVM Voorlichtingscentrum is een toolkit over scabies beschikbaar. Iedereen die het publiek wil informeren over antibiotica kan er vrijelijk uit putten. Het vermelden van een standaard disclaimer is de enige voorwaarde voor gebruik. Naast afgeronde voorlichtingsmiddelen, illustraties en foto’s biedt de toolkit losse teksten voor een persbericht, een artikel voor huis en huisbladen, een bericht voor de eigen website en een tekst voor kinderen. Iedereen kan er gericht uit kiezen en het materiaal gebruiken of verwerken in de eigen communicatie. De onderdelen zijn gemakkelijk te downloaden.

Naar RIVM Voorlichtingscentrum (scabies/schurft)

6. Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met uw arts of kijk op de website van:

  • De GGD in uw regio. Het adres kunt u vinden via www.ggd.nl
  • Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), voor de Farmacotherapeutische richtlijn (FTR) Scabies: www.nhg.org
  • De onafhankelijke en niet-commerciele website met informatie voor patienten met huidziekten: www.huidziekten.nl
  • De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV): www.huidarts.info
  • Het Kennisinformatiesysteem Infectieziekten bij de Arbeid: www.kiza.nl
  • De website van het expertisecentrum SOA AIDS Nederland: www.soaaids.nl
  • De Stichting Werkgroep Infectie Preventie: www.wip.nl, voor de WIP-richtlijn ‘Scabies in ziekenhuizen’, 2000s
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen