Amphia Orthopedie helpt heuppatiënten sneller op de been met nieuwe operatietechniek

Array
‘Op één dag een nieuwe heup en een snel herstel!’

Daarnaast wordt nu met een nieuwe techniek, geprobeerd de schade aan spieren en weefsels te beperken. Deze techniek heet de Direct Superior Approach, de DSA. Een nieuwe operatietechniek waarbij minder spieren worden losgemaakt dan de conventionele operatietechniek.

In 2016 was de afdeling Orthopedie in Amphia een van de eerste centra in Europa die deze ingreep uitvoerde. Orthopeden Joost van den Hout en Stefan Bolder waren in de Verenigde Staten persoonlijk betrokken bij de ontwikkeling van het benodigde operatiemateriaal voor deze DSA-techniek. Nu leiden zij collega’s op voor het uitvoeren van deze nieuwe benadering. Ook orthopeed Robert Wagenmakers voert inmiddels deze techniek uit.

“Het uitgangspunt is nog sneller herstel met minder pijn na een heupprothese”, legt Stefan Bolder uit. “Er zijn wel enkele criteria waaraan de patiënt moet voldoen. Zo mag hij of zij geen overgewicht hebben en moet de patiënt relatief jong en fysiek actief te zijn.”

DSA techniek

Patiënt Mirza (57 jaar) is in 2011 op  traditionele wijze geopereerd. Begin 2017 is zij geopereerd aan haar tweede heup, volgens de DSA techniek. “Het litteken zat hoger, dat viel mij meteen op na de operatie”, vertelt Mirza. “Ik bleef ook meer spierkracht houden en de pijn was minder. Er is zeker verschil met de traditionele manier”, stelt zij tevreden.

Hoewel de DSA bijdraagt aan een sneller herstel, blijft een grote rol in handen van de patiënt zelf. “Er zit wel een nieuw onderdeel in je lijf, maar je moet het zélf activeren”, stelt Mirza. “Dat betekent tijd en energie in de revalidatie steken. Als de operatie technisch gelukt is, moet je via fysiotherapie opnieuw leren lopen.”

De operatietechniek wordt uitgevoerd in de Orthopedische Kliniek Amphia te Oosterhout, en op de afdeling orthopedie, locatie Molengracht te Breda.

Bron: Amphia

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen