DEKRA ontwikkelt teststandaard AED-buitenkasten voor Hartstichting

0
738
Testprogramma specifiek ontwikkeld voor buitengebruik AED’s

DEKRA heeft in samenwerking met de Hartstichting een teststandaard ontwikkeld voor AED-buitenkasten. De standaard omschrijft waaraan de kasten moeten voldoen om de AED’s optimaal te beschermen en bij te dragen aan de 6-Minutenzones van de Hartstichting. Daarmee worden bedrijven, organisaties en stichtingen gestimuleerd om hun AED’s buiten te hangen waardoor deze 24/7 beschikbaar zijn.

Een AED (automatische externe defibrillator) is een hulpmiddel voor burgerhulpverleners en helpt te reanimeren met behulp van gesproken opdrachten. Het is een gevoelig apparaat. Om het apparaat buiten beschikbaar te stellen, moet het beschermd worden tegen o.a. vocht, temperatuurschommelingen, vandalisme en stof. Samen met de Hartstichting hebben de experts van DEKRA een praktisch testprogramma ontwikkeld dat aangeeft aan welke eisen een AED buitenkast moet voldoen.

AED-buitenkasten

Voor fabrikanten die AED-buitenkasten leveren aan de Hartstichting heeft DEKRA een label ontwikkeld. Met het label toont de fabrikant aan dat het product getest is volgens de door DEKRA en de Hartstichting ontwikkelde standaard voor AED-kasten en geschikt is voor buitengebruik. Bert Zoetbrood, CEO van DEKRA in Nederland: “Wij zijn blij dat ons testprogramma bijdraagt aan het redden van levens. Door samen te werken met de Hartstichting aan dit bijzondere initiatief draagt DEKRA niet alleen bij aan de veiligheid op het werk, thuis en op weg, maar ook op openbare plekken, zoals op sportvelden, in kantoren en bij mensen in hun eigen buurt.”

Over 6-Minutenzones

De Hartstichting heeft als doel om slachtoffers van een hartstilstand overal in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered. Om dit te kunnen bereiken, bouwt de Hartstichting aan een netwerk van burgerhulpverleners en AED’s, goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Hoe meer AED’s er beschikbaar zijn, hoe beter.

Bron: DEKRA