Leven maken in NEMO

Array

In NEMO Science Museum draait sinds 2012 het wetenschappelijke experiment ‘Leven maken’. Nu, na vijf jaar, stopt dit experiment en wordt de vloeistof onderzocht in het laboratorium van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). ‘Leven maken’ is een afgeleide van het wereldberoemde Miller-Urey experiment. Wetenschappers Miller en Urey maakten in 1953 een ‘oersoep’ en vonden na een week tot ieders verbazing aminozuren, de bouwstenen van het leven. Rob van Hattum, Chief Science Officer van NEMO, zette samen met hoogleraar Organische Chemie Bert Meijer van de TU/e een soortgelijk experiment op. Zij kozen voor een periode van vijf jaar om zo te zien of er nog meer bouwstenen van het leven ontstaan.

Links een foto uit 2012, rechts een foto uit 2017.

Na de periode van vijf jaar is het experiment nu stopgezet en voorzichtig ontmanteld, ingepakt en verhuisd naar het laboratorium in Eindhoven (bekijk hier de videoregistratie). Daar wordt de vloeistof uitgebreid onderzocht. Op basis van de uitkomsten starten NEMO en de TU/e in oktober 2017 een vervolg van de zoektocht naar het ontstaan van leven. De onderzoeksresultaten worden bekend gemaakt voor de opening van de nieuwe tentoonstelling Leven in het Heelal in NEMO eind oktober.
Experiment Miller en Urey
Miller en Urey probeerden in hun experiment de omstandigheden net na het ontstaan van de aarde, zo’n 4,5 miljard jaar geleden, na te maken. Zij waren benieuwd of onder dezelfde omstandigheden, in het klein, ook leven zou ontstaan. In een afgesloten glazen bol werd een mengsel van methaan, ammoniak, water en waterstof verwarmd. Door deze oersoep werd een hoog voltage (bliksem) gejaagd. Men dacht toen dat deze oersoep elementen in de jonge jaren van de aarde ook volop aanwezig waren door constante vulkaanuitbarstingen en blikseminslag.
Vandaag de dag gaan de meeste wetenschappers er vanuit dat de atmosfeer op de oeraarde niet dezelfde samenstelling had als bij het experiment in 1953. Toch ontstonden in de week dat het onderzoek door Miller en Urey werd uitgevoerd al aminozuren; de bouwstenen van eiwitten die essentieel zijn voor het leven zoals we dat op aarde kennen. Voor de TU/e en NEMO reden genoeg om het experiment nog eens over te doen, maar dan voor vijf jaar in plaats van een week.
Vervolg Miller-Urey experiment in nieuwe tentoonstelling NEMO
Met de verhuizing van het Miller experiment naar de TU/e voor onderzoek stopt het zoeken naar leven in NEMO niet. Op basis van de stoffen die zijn ontstaan, bepalen de onderzoekers de volgende zoektocht: een vervolg of een nieuw experiment. Deze opstelling gaat deel uitmaken van de nieuwe tentoonstelling Leven in het Heelal die vanaf eind oktober op de verdieping Elementa in het museum te zien zal zijn. Deze tentoonstelling is een ontdekkingsreis naar de bouwstenen uit de ruimte, waaruit jij en alles om je heen is opgebouwd. Bezoekers worden uitgedaagd om het mysterie van het heelal en dus van henzelf te ontrafelen.
Leven maken in NEMO
YouTube

Bron: NEMO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen