Lea Bouwmeester nieuwe directeur NDF

0
1113

Lea Bouwmeester wordt per 1 juli de nieuwe directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie. Volgens Bouwmeester biedt de functie haar de kans om met nieuwe energie werk te maken van vernieuwing van de zorg. “Ik ken de NDF als een zeer relevante, innovatieve koepel die zich met een sector brede aanpak inzet voor een betere kwaliteit van zorg en leven voor mensen met (pre-)diabetes.” 

Bouwmeester was tien jaar lang woordvoerder zorg voor de PvdA. Vorig jaar zomer liet ze al weten na de verkiezingen van maart 2017 niet te zullen terugkeren in de Tweede Kamer. Niet om de zorg vaarwel te zeggen, integendeel. Bouwmeester: “We staan voor enorme uitdagingen, zeker als het gaat om leefstijl gerelateerde aandoeningen, zoals diabetes mellitus. Volgens recent onderzoek van Erasmus MC is de trend dat 1 op de 3 Nederlanders vroeg of laat diabetes type 2 krijgt. Onvoorstelbaar eigenlijk, maar ook onacceptabel zou ik zeggen.”

1 miljoen mensen diabetes

Volgens de laatste officiële cijfers van het RIVM hebben 5,3 miljoen Nederlanders minstens één chronische aandoening, een derde van de bevolking. Dat percentage zal de komende jaren blijven groeien, met name door onze leefstijl en door vergrijzing. Van de 5,3 hebben 1 miljoen mensen diabetes, waarvan 90 procent type 2. Nog eens zo’n 750.000 hebben een hoog risico om diabetes type 2 te krijgen. Van hen krijgt een derde binnen 6 jaar ook daadwerkelijk die diagnose te horen.

Diabetesveld

Bouwmeester: “We kunnen dit als samenleving niet laten gebeuren. En we kunnen dus niet op dezelfde voet door. We weten met elkaar dat we onze focus moeten verleggen, van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Politiek heb ik mij daar altijd hard voor gemaakt. Dat blijf ik doen, maar nu meer direct en concreet. Het diabetesveld is goed georganiseerd, innovatief en toonaangevend. Het is bij uitstek de sector om de vernieuwing van de zorg die nodig is vorm te geven. Een uitdaging die ik als directeur van de NDF graag aanga, samen met het bestuur en onze brede achterban.”

Anita Faber, bestuurslid NDF en voorzitter van de selectiecommissie : “Lea Bouwmeester brengt veel ervaring en een groot relevant netwerk mee. Dat biedt kansen voor de NDF, ook voor nieuwe dwarsverbanden en partnerships. Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat onze nieuwe directeur  de stem van de patiënt goed zal weten te verwoorden, want zo kennen we haar. Die stem moet altijd uitgangspunt zijn.”

Bron: NDF

Vorig artikel12-jarige wilsbekwaam om over eigen medische behandeling te beslissen
Volgend artikelMondpiercings geen sieraad voor een gezond gebit
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.