Medicatiebewaking in Pharmacom cruciaal bij medicijntoerisme in Hulst

Array

Sinds 1 januari is een aantal geneesmiddelen in België een stuk duurder dan in Nederland. Belgische huisartsen kwamen in actie en brachten op 6 mei zo’n 400 land- genoten naar Nederlandse apotheken. Sindsdien is het dringen voor de apotheek- deur, vertelt apotheker Christel Duerinckx van Apotheek Reynaert in Hulst. Desondanks voeren zij de volledige medicatiebewaking uit, met behulp van Pharmacom.

“Het gaat met name om de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol, choleste- rolverlagers, tamsulosine en corticosteroïd neussprays”, vertelt Christel Duerinckx. Het vergoedingssysteem in België is veranderd, waardoor de prijzen daar zijn ge- stegen. Een groep huisartsen is daartegen in actie gekomen en liet in overleg met de Nederlandse apothekers op 6 mei vijf bussen met patiënten naar Hulst rijden. “De burgemeester heette ze welkom en ze hadden een recept waarmee ze hun geneesmiddelen konden halen.”

Nederlandse regels

Medicijntoerisme is niet nieuw in de grensstreek. “Tien jaar geleden hadden we al de ‘paracetamol-bussen’, aldus Duerinckx, “maar dat was in de apotheek een kwestie van pakken en afrekenen. Nu het om receptgeneesmiddelen gaat, ligt dat wat ingewikkelder.” Want voor Duerinckx staat e?e?n ding vast: we zijn Nederlandse apothekers en handelen conform de Nederlandse wet- en regelgeving. “We voeren de Belgische patiënten in als passanten en doen de medicatiebewaking zoals we dat voor iedere Nederlandse passant zouden doen. Omdat we geen digitale informatie hebben over geneesmiddelgebruik, allergieën, intoleranties en contra-indicaties, vragen we alles uit en voeren we de gegevens handmatig in.”

Geen luxe

Die uitgebreide Nederlandse medicatiebewaking is geen overbodige luxe, merkte de apotheker direct al op de zaterdag dat de bussen naar Nederland kwamen. “Ik voerde alles in voor een patiënt die onder meer een recept had voor een antibioticum. Pharmacom gaf direct een signaal vanwege een interactie met het astmamiddel Theolair. Door verhoging van de plasmaspiegel kan een toxisch effect optreden. Toen heb ik gezegd: ‘Dat lever ik niet af’. Ik kon natuurlijk ook geen huisarts bellen voor overleg.”

Cluster voorkomt hamsteren

Bang dat de Belgen medicijnen gaan hamsteren, is Duerinckx niet. “We leveren, al- weer conform de Nederlandse wetgeving, maximaal voor drie maanden af. Doordat we van Hulst tot Sluis e?e?n groot Pharmacom-cluster hebben, kunnen alle apotheken zien of iemand al elders medicatie heeft gehaald. Is dat het geval, dan geven we niets mee.”

Nuancering

Duerinckx verwacht dat de drukte nog wel even aanhoudt. Tenzij de Belgische re- gering de vergoedingsregeling aanpast. “Maar de Belgische artsen en patie?nten moeten zich wel realiseren dat we in Nederland een veel hogere zorgpremie betalen en een hoog eigen risico hebben. Ze vergelijken eigenlijk appels met peren”, nuan- ceert ze.

Bron: PharmaPartners

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen