Wereldwijde stijging zorgkosten

Array
Stijging zorgkosten neemt af in Nederland, Wereldwijd blijven de zorgkosten stijgen volgens onderzoek van Willis Towers Watson

Zorgverzekeraars in Nederland verwachten voor 2017 een stijging van 3 procent van de zorgkosten voor werkgevers. In 2016 was dit nog 5 procent en in 2015 lag dit op 7 procent. Dit terwijl de kostenstijging wereldwijd naar verwachting voorlopig blijft toenemen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘2017 Global Medical Trends Surveyonder zorgverzekeraars, uitgevoerd door wereldwijd adviesbureau Willis Towers Watson. De belangrijkste kostendrijvers volgens zorgverzekeraars zijn de hoge kosten van klinische en poliklinische medische zorg, overmatig voorschrijven van zorg en de toenemende kosten van geavanceerde medische technologie.

Wereldwijde stijging zorgkosten
Wereldwijd verwachten zorgverzekeraars dit jaar een kostenstijging van 7,8 procent. In 2016 was dat nog 7,3 procent. Het onderzoek toont daarnaast aan dat de kosten in bijna alle regio’s toenemen. In Latijns-Amerika zijn de grootste kostenstijgingen zichtbaar. De zorgkosten stijgen het minst hard in Europa.
Wereldwijde Medische Trends: 2015 – 2017
image
Medische kosten inperken
Lex Moerings, Head of Health & Benefits bij Willis Towers Watson: “Het inperken van medische kosten is zonder twijfel een topprioriteit van zorgverzekeraars wereldwijd. In de meeste regio’s wordt vooruitgang geboekt om kosten te stabiliseren. Toch heeft de meerderheid van zorgverzekeraars moeite om de kosten in te perken. Dit komt niet door een gebrek aan inspanning of innovatie. Er zijn juist meer verzekeraars die zowel traditionele als innovatieve manieren implementeren om kostenstijgingen terug te dringen.”
Kostenverhogende factoren
Op de vraag wat de belangrijkste kostenverhogende factoren zijn waar werkgevers en verkopers geen invloed op hebben, noemt bijna twee derde (63%) de hoge kosten van medische technologie, gevolgd door winstmotieven van leveranciers (40%). Drie kwart van zorgverzekeraars (74%) vindt dat het overmatig gebruik van zorg dat door artsen wordt aanbevolen de belangrijkste factor is die kosten opdrijft. Verder vindt meer dan de helft (54%) dat de zorg overbelast wordt door zorgdiensten die onnodig aangevraagd worden.
Gezondheidsprogramma’s populair
Volgens het onderzoek worden meer vormen van preventieve zorg aangeboden. Daarnaast worden mensen vaker gemotiveerd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid. Wereldwijd biedt gemiddeld vier op de tien zorgverzekeraars (39%) gezondheidsprogramma’s aan. In de VS biedt drie kwart van zorgverzekeraars dit soort programma’s al aan, terwijl maar de helft van Europese verzekeraars dergelijke programma’s aanbiedt. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het aanbod het komende jaar gaat stijgen.
De populariteit van gezondheidsprogramma’s neemt ook verder toe. Bijna twee derde van verzekeraars (65%) biedt persoonlijke gezondheidsprogramma’s aan; 16 procent is van plan dit vanaf volgend jaar te doen. Second opinions worden door 71 procent van zorgverzekeraars vergoed; 11 procent wil dit gaan doen. Bijna de helft (48%) biedt al informatie aan op het gebied van een gezonde leefstijl. Naar verwachting zal dit volgend jaar tot 65 procent groeien.
Overige bevindingen
Overige bevindingen uit het onderzoek zijn:
  • Niet-overdraagbare ziekten. Volgens zorgverzekeraars wereldwijd zijn kanker (75%), hart- en vaatziekten (67%) en longziekten (40%) de drie voornaamste niet-overdraagbare ziekten. Zorgverzekeraars verwachten dat dit de komende vijf jaar niet verandert.
  • Inperken van medische kosten. Twee derde (66%) van zorgverzekeraars maakt gebruik van netwerken van zorgaanbieders waarmee een contract is afgesloten. Daarnaast maakt 65 procent gebruik van voorafgaande goedkeuring van zorg voor patiënten die worden opgenomen om medische kosten te beperken. Een groot aantal zorgverzekeraars (59%) stelt ook grenzen aan bepaalde medische diensten om de kosten onder controle te houden.
  • Werkstress. Zorgverzekeraars hebben meer aandacht voor het feit dat werkstress blijft toenemen. Wereldwijd vergoedt 61 procent van zorgverzekeraars behandelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg en tegen werkstress als onderdeel van hun basispakket.
Over het onderzoek
De Willis Towers Watson Global Medical Trends Survey 2017 is uitgevoerd tussen oktober en november 2016. Het onderzoek is gebaseerd op antwoorden van 213 vooraanstaande zorgverzekeraars in 79 landen.
Bron: Willis Towers Watson
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen