Instituut voor Tropische Geneeskunde verwelkomt vergoeding preventieve aidsremmers

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen verwelkomt de beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om aidsremmer TRUVADA® te vergoeden als preventieve medicatie voor mensen met een hoog risico om hiv op te lopen. De beslissing van de minister is onder meer gebaseerd op een brede consultatie met de aidsreferentiecentra en een nog lopende haalbaarheidsstudie (www.be-prep-ared.be) die gecoördineerd wordt door het ITG. Het Instituut is één van de 11 erkende aidsreferentiecentra in België.

Het ITG ziet PrEP als een belangrijk aanvullend preventiemiddel om de hiv-epidemie terug te dringen in België. Preventieve aidsremmers bieden hiv-negatieve personen bescherming tegen hiv-infectie. Het is bedoeld om mensen met een verhoogd risico op onveilig seksueel contact, met partners van wie de status hiv-positief of onbekend is, beter te beschermen. Het gebruik van condooms blijft belangrijk, omdat PrEP geen bescherming biedt tegen andere soa’s. In België komt hiv het meest voor bij homomannen, maar ook andere groepen met een verhoogd hiv-risico zullen toegang krijgen tot deze nieuwe preventie.

Stapsgewijze vergoeding

De vergoeding van PrEP in België zal stapsgewijs geïntroduceerd worden. De preventieve medicatie zal enkel voorgeschreven worden door aidsreferentiecentra, waar de nodige expertise beschikbaar is en de opvolging gegarandeerd kan worden.

Bron: ITG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen