Verzekeraar moet klant wijzen op wachtlijsthulp

Array

Zorgverzekeraars moeten hun klanten veel actiever wijzen op de mogelijkheid van wachtlijsthulp. Patienten hebben vaak geen idee dat een operatie in een ander ziekenhuis veel sneller gedaan kan worden dan in hun “eigen” ziekenhuis om de hoek. Maar zorgverzekeraars weten dat wel en moeten hun klanten daarbij helpen. “Zet op de website: “Moet u wachten, wij kunnen helpen”, zegt directeur Dianda Veldman van Patientenfederatie Nederland.

Dianda Veldman reageerde op BNR op een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. Die vindt dat er teveel wachtlijsten zijn voor zorg.

Uit een analyse van ZorgkaartNederland blijkt ook dat de wachtlijsten voor veel ingrepen op tal van plaatsen langer zijn dan de norm. Patienten moeten voor veel ingrepen binnen vier weken geholpen kunnen worden, maar soms gebeurt dat pas naar zeven tot acht weken.
Dianda Veldman daarover: “Dat betekent dat er niet goed is ingekocht door de zorgverzekeraars. Als je weet dat het ene ziekenhuis heel populair is voor een bepaalde ingreep dan moet je daar meer inkopen.”

De directeur van de Patientenfederatie roept zorgverzekeraars op hun klanten veel beter te bedienen. “Aan het eind van het jaar, als de polis moet worden verkocht hoor je ze wel. Maar over wachtlijsthulp hoor ik ze nooit. En als je niet weet waar je het op de website moet zoeken, kom je het vaak ook niet tegen. Uitzonderingen daargelaten.”

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen